Cap de setmana de Festa Major

Divendres, 25 d'agost de 2017 a les 14:05

Aquest cap de setmana se celebra la Festa Major d’estiu de Samalús, coneguda oficialment com la Festa Major de la Mare de Déu de la Salut. 

Una Festa que se celebra cada any el quart cap de setmana d’agost i que manté l’essència de les festes tradicionals de poble, ja que compte amb activitats com els sopars populars, els jocs per la quitxalla o les havaneres amb el seu rom cremat, per citar algun exemple d’activitats que es van mantenint en el decurs dels anys.

Les cercaviles amb la Cuca Fera, la geganta Ramona, el gegant Sebastià i els cap grossos, creats per Enric Gelpí amb la col·laboració de la quitxalla del poble en el seu dia, són elements tan populars com genuïns que també contribueixen a fer d’aquesta Festa una tradició popular ben entranyable.

Tristament però, amb el temps si que s’ha deixat de fer una de les activitats més populars i també molt especial pels enamorats: El Ball del Fanalet.  Quants enllaços amorosos deuen perdurar encara avui en dia d’ençà aquelles darreres dates?...

Però els canvis, ja se sap, porten coses bones, però també de no tan bones.  De tot plegat, però, ens quedem amb el millor dels canvis:  El que uneix el poble.  El que agermana a tots els veïns, també familiars i amics de fora, i comparteixen els carrers i els amics se saluden, també els coneguts i, fins i tot, s’inicien noves relacions d’amistat.  Tothom gaudeix amb germanor les diferents activitats programades.

I sabem que, malauradament, i segons fonts consultades per la historiadora Elisenda Barber, això no ha estat sempre així, ja que  a finals del segle XIX i principis de segle XX existien certes tibantors entre algunes de les famílies del poble que, per la Festa Major, feia que s’aixequessin dos envelats situats en dos indrets diferents de Samalús. Cada família anava a un o altre a ballar segons les seves relacions d’amistat i familiars.  Això va ser així fins a principis de la dècada de 1920 que s’entén que es van reconciliar.

A més a més d’aquestes activitats populars, enguany se segueixen celebrant activitats més contemporànies com La Senglanada, un joc de futbol sobre fang on tots els participants hi queden ben empastifats.  Més variables són, però igualment divertides, les matinals de parxís o les sessions de cinema que es van alternant any rere any amb altres aportacions que dinamitzen la programació. 

Esperem que enguany la Festa Major de Samalús sigui novament ben acollida i gaudida per tothom. Molt bona Festa Major!

 

 

 

Darrera actualització: 25.08.2017 | 13:34