Dia internacional de les dona

Dijous, 8 de març de 2018 a les 06:05

Avui dijous 8 de març se celebra a tot el món, excepte els països mulsulmans, el Dia Internacional de la Dona.  

Tot i que els orígens d’aquesta celebració són molt confosos la historiografia espanyola els vincula a la commemoració de l’incendi d’una fàbrica tèxtil de Nova York on van morir 129 dones cremades pel seu amo un 8 de març  de 1857, segons unes fonts, i de 1908, segons d’altres.

Però en realitat, la història del Dia Internacional de la Dona no es pot vincular a un únic esdeveniment aïllat, sinó que està formada per processos i esdeveniments que mostren una societat en trasformació que es va fent cada vegada més complexa.  Sigui quin sigui el seu orígen, el cert és que el Dia Internacional de la Dona va lligat als moviments obrers i als partits socialistes dels Estats Units i d’Europa.

Les dones del partit socialista nordamericà van ser les primeres a instaurar el Woman’s Day o Dia de la Dona, unes jornades de reflexió i acció. La primera va tenir lloc el 3 de Maig de 1908 a Chicago, reivindicava el sufragi femení, que no van aconseguir fins el 1920, i rebutjava l’esclavitud sexual. A Europa, Clara Zetkin (1857-1933), líder de les socialistes alemanyes, proposa l’any 1910 a la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, a Copenhague, instaurar el Dia Internacional de la Dona, que es va celebrar per primera vegada el 19 de Març de 1911 a Àustria, Alemanya, Dinamarca i Suècia.

Més d’un milió de dones hi va participar, segons l’Assemblea General de l’ONU. A més del dret a votar i a ocupar càrrecs públics, demanaven el dret a treballar, a l’ensenyament vocacional i la fi de la discriminació laboral. El dia exacte de celebració va anar canviant, fins que l’any 1914 s’institueix definitivament el 8 de Març.

Aquí a Catalunya, la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, acompanyada de l'artista visual Marta Vergonyós, directora de La Bonne Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, i la directora de cinema Alba Cros, han presentat enguany la campanya de sensibilització "Veus que no veus", que té per objectiu impulsar una visibilitat més justa i equilibrada de les dones als mitjans de comunicació.

Per la seva banda, Diputació de Barcelona, a través de l'Oficina de les Dones i LGTBI,  impulsa una campanya pels municipis amb l'objectiu  de mostrar com les dones amb l’acció col·lectiva, les seves aportacions, l’avenç dels rols lliures d’estereotips i la unió estant transformant i millorant la societat.

En aquest marc, el Museu Nacional d’Art de Catalunya també se suma a commemorar aquest dia reconegut també per l'Organització de les Nacions Unides (l'ONU). El Museu ha preparat activitats al voltant del Dia Internacional de la Dona, i aquestes es podran gaudir de manera gratuïta durant tota la setmana. Com diuen al seu propi web, “la lluita contra la discriminació de la dona en l’àmbit de la creació i producció artística i intel·lectual forma part de les línies d’implicació social del museu com a entitat pública amb certificat de Responsabilitat Social”.

A Cànoves i Samalús, la Regidoria de Benestar Social ha organitzat per avui una xerrada-col·loqui per aquesta tarda on s’ha convidat a diverses dones emprenedores del municipi, perquè aportin la seva experiència en el món laboral i fer un contrast amb les diferents versions que aniran sorgint de cadascuna de les convidades.  L’acte té lloc a les set del vespre al local social de l’ajuntament.

Darrera actualització: 02.03.2018 | 11:58