Life Clinomics en constant treball per l'adaptació al canvi climàtic

Dijous, 19 de juliol de 2018 a les 18:30

El canvi climàtic és una amenaça per al benestar de les persones, el patrimoni construït, l’activitat econòmica, els sistemes urbans i els sistemes naturals.

Des del projecte LIFE CLINOMICS s’estan impulsant diverses iniciatives per divulgar i sensibilitzar sobre l’adaptació al canvi climàtic al conjunt de la ciutadania i als sector econòmics específics del projecte (agrari, forestal, pesquer i turístic).

Aquest projecte està coordinat per la Diputació de Barcelona i té com a socis la Cambra de Comerç de Barcelona, sindicats i altres institucions públiques com l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Una de les iniciatives d’aquest projecte portades a terme va tenir lloc al Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies el passat 2 de juliol en format de curs.

En aquest curs, que portava per nom:“Gestió de l’adaptació al canvi climàtic dels boscos”, s'informava que el canvi climàtic afectarà negativament els boscos a causa de la seva densitat i la disminució de precipitacions".

Les ponents Marta Cerdà, de la Cambra de Comerç de Barcelona i Anna Sanitjas, enginyera de forests de la Diputació de Girona, explicaven el perquè, el com i els territoris que analitza aquest projecte: l’Alt Penedès i les reserves de la biosfera de les Terres de l’Ebre i del Montseny.

Aquest projecte incideix en tres sectors econòmics vinculats al medi natural i amb vulnerabilitats i oportunitats significatives davant del canvi climàtic, com són el pesquer, l’agroforestal i el turístic.

També es va parlar sobre els aspectes clau per lluitar contra el canvi climàtic. Va tractar sobre les emissions directes i emissions difuses, que seran molt més controlades amb la nova Llei Catalana de Canvi Climàtic, i les projeccions climàtiques sobre temperatura i precipitacions. Es va posar especial atenció a l’assoliment dels Acords de París i l’objectiu de l’any 2050 en reduir fins a un 80% els gasos d’efecte hivernacle a la Unió Europea, mitjançant estratègies de mitigació i d’adaptació.

Un altre dels ponents, Mario Beltrán, científic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), parlava dels efectes del canvi climàtic als boscos. Va exposar que el 64% del territori català correspon a massa forestal, que suposa més de dos milions d’hectàrees, i malgrat que els boscos continuïn creixent, tenen un futur dramàtic a causa de la previsible manca d’aigua degut al canvi climàtic i a la seva densitat. Beltrán va exposar que els boscos els hi cal una bona gestió forestal per tal d’adaptar-se a aquest canvi, i en cap cas es poden deixar abandonats. En aquest sentit, a Catalunya es troben una gran varietat de boscos estancats i amb molta competència per l’aigua, a banda que representen una quantitat desorbitada de combustible. El ponent va afirmar que els boscos els hi cal una gestió multifuncional, per tal de poder vincular la seva explotació, amb la conservació i els valors ambientals i socials que desenvolupa.

Font:
Diputació de Barcelona

Darrera actualització: 19.07.2018 | 19:39