Mostreig de macroinvertebrats i de peixos per conèixer la qualitat del riu Congost

Divendres, 15 de novembre de 2019 a les 19:00

Aquestes activitats d’educació ambiental, emmarcades dins el PROECA, són obertes a tota la ciutadania.

Incloses dins el Programa d'Educació Ambiental, Comunicació i Formació (PROECA), que desenvolupa l’Observatori de la Tordera i el Besòs, s’han programat per a aquest mes de novembre dues activitats d’educació ambiental: "Coneguem la qualitat del riu a partir del mostreig de macroinvertebrats", que tindrà lloc el dissabte 23 de novembre, i "Els peixos del Congost i el seu paper com a bioindicadors: demostració de pesca elèctrica", prevista per al 30 de novembre.


La primera d’aquestes activitats s’iniciarà a les 10 del matí a la riera de Vallcàrquera, dins el terme municipal de Figaró-Montmany, a la zona d’encreuament entre la riera i la carretera de Ribes (vegeu punt exacte a https://goo.gl/maps/sk1HFikYWDBJqgvX9), amb una introducció a l’activitat a càrrec de Sònia Sànchez i Toni Mas, coordinadors de l'Observatori i del PROECA i investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). Seguidament, l’investigador encarregat de la línia de macroinvertebrats de l’Observatori, Pau Fortuño, s’encarregarà de dirigir la resta de la sessió, durant la qual es donarà a conèixer el paper bioindicador dels macroinvertebrats i es durà a terme una demostració de la metodologia de mostreig. Finalment, es durà a terme l’avaluació de l’estat hidrològic i ecològic del riu, en aquest cas el Congost, amb el projecte de ciència ciutadana RiuNet (www.riunet.net).

Dissabte, 30 de novembre, arribarà el torn de "Els peixos del Congost i el seu paper com a bioindicadors: demostració de pesca elèctrica". Aquesta activitat, que tindrà lloc a Montmeló, a la zona de l’aiguabarreig del Mogent i el Congost (vegeu punt exacte a https://goo.gl/maps/Q9KCrQE4J2VyKsqk9), s’iniciarà a les 11 hores també amb una introducció a càrrec de Sònia Sànchez i Toni Mas, i la resta de la sessió la dirigiran el Dr. Emili Garcia Berthou i el Dr. Rafael Muñoz, investigadors de la línia d'ictiofauna de l'Observatori. Durant aquesta matinal, s’analitzarà el paper bioindicador dels peixos i es durà a terme una demostració de pesca elèctrica per conèixer i avaluar les poblacions de peixos en aquest tram de riu.

Per prendre part de qualsevol d’ambdues activitats, gratuïtes i obertes a tota la ciutadania, cal formalitzar la inscripció prèvia a https://forms.gle/vCYXSseFY4rKVSY86.

Al llarg d'aquest últim trimestre de l'any 2019, es continuaran programant i realitzant activitats destinades al públic general consistents en xerrades i sortides de camp guiades per l’equip d’investigadors de l’Observatori i coordinades des de l'ICTA-UAB.

Sobre el PROECA

El PROECA té la principal finalitat de transferir a la societat el coneixement obtingut en l’esfera científica a partir de les diferents línies de seguiment a través dels següents objectius: divulgar els resultats del projecte, promoure la participació i l’interès social envers els sistemes fluvials i donar a conèixer el patrimoni cultural i natural de les conques de la Tordera i del Besòs. El PROECA està impulsat des de l'Observatori de la Tordera i del Besòs, creat a través del conveni de col·laboració entre l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), el Consorci Besòs Tordera, amb la col·laboració de la Fundació RIVUS.


Font:
Consorci Besòs-Tordera

Darrera actualització: 12.11.2019 | 13:38