Què més se’n sap de Lauro?

Divendres, 23 de febrer de 2018 a les 06:05

Ja són 7 els estius des de l'inici de les excavacions del poblat ibèric de Puig del Castell de Samalús i cada vegada queda més al descobert aquest passat històric que ens enriqueix com a cultura.

L’estiu passat, l’arqueòleg que porta la direcció de les excavacions, Marc Guàrdia, s’ha endut una nova i grata sorpresa al descobrir un gran accés fortificat situat dins mateix de les muralles, un cas ben excepcional, com ell mateix ho descriu. 

Es tracta d’una gran estructura simètrica amb una porta d’accés flanquejada per dues torres.  Les parets són molt gruixudes, fins a 2 metres, un gruix més propi de muralles externes.  Ara cal conèixer la funcionalitat d’aquest accés.  Segons en Marc, es podria tractar d’un segon accés al poble o podria tractar-se d’un palau, d’una estança... Com que encara no s’ha destapat del tot, fins l’estiu vinent no se’n podrà treure una resposta més concreta.

L’assentament ibèric de Puig del Castell fa unes 4 hectàrees i de moment s’han destapat 7 torres i més d’un quilòmetre de muralles.  Només per les dimensions del poblat i les seves característiques estructurals, l'arqueòleg segueix sostenint que es tracta de la ciutat ibèrica perduda de Lauro.  Un ciutat important que probablement esdevenia un focus vertebrador en el Vallès Oriental.  En Marc se sent emocionat per les sorprenents troballes que una rera l’altra va trobant i se’n fa creus quan pensa en tot el temps que fa que aquest poblat ha passat desaparcebut.

El poblat és visitable pel la gent de carrer.  Ja fa aproximadament dos anys que és obert al públic.  Hi ha un accés que surt des del centre cívic de Samalús amb les corresponents indicacions que guien cap el cim del puig.  El visitant es va trobant plafons informatius d'aquesta part visitable.

Darrera actualització: 23.02.2018 | 10:15