Dia Internacional de la Dona

Dimecres, 8 de març de 2017 a les 10:05

Avui és 8 de març; Dia Internacional de la Dona, tot i que en els països musulmans no s’hi celebra.

Temps enrere s’anomenava el Dia de la Dona Treballadora, però es va eliminar el terme “treballadora”, perquè avui en dia totes les dones treballen.

En un principi, aquest era un dia  per promoure la lluita pel dret al sufragi femení, per defensar els drets laborals de les treballadores i per manifestar-se contra la guerra, però amb el temps,  el Dia Internacional de la Dona ha esdevingut l’ocasió de celebrar i reflectir els progressos i les fites aconseguides en la lluita pels drets de les dones i de promoure les mesures que s’han de prendre per millorar la igualtat respecte l’home.

L’orígen d’aquesta data, segons la versió més popular de la història contemporània, té lloc a uns fets succeïts el 8 de març de 1908  en què les obreres de la fàbrica Cotton de Nova York s’havien declarat en vaga per les condicions de treball insuportables que patien.  Per manifestar la seva reivindicació van ocupar la fàbrica.  Com a represàlia, el propietari va tancar les portes de la fàbrica amb les dones a dins i va calar-hi foc.  Van morir les 129 treballadores que hi havia dins.

Avui en dia i tal com s’ha esmentat, es qüestionen diversos punts sobre aquesta data i la seva celebració, ja que segons la font on es busca informació, hom troba dades contradictòries.  Així doncs, el naixement del Dia Internacional de la Dona, al contrari de l’origen popular que s’esmenta, no rau en un esdeveniment aïllat i poc coincident segons es miri en l’historicisme americà o europeu.  El seu origen cal situar-lo en un context històric i ideològic molt més ampli.

La versió de l’incendi de la fàbrica de teixits és tan certa com la versió que explica que un 8 de març va esdevenir una manifestació espontània organitzada per les treballadores del sector tèxtil de la ciutat de Nova York, en què es protestava sobre les precàries condicions laborals.  La manifestació va ser  dispersada per la policia d’una manera força brutal on algunes noies van morir aixafades per la multitud i d’altres van ser arrestades. Cinquanta anys més tard, en l’aniversari d’aquesta efemèride, va ser establert en la seva memòria el Dia Internacional de la Dona.

Una tercera versió explica que en un 8 de març de 1917 milers de dones russes es van manifestar a Sant Petersburg (23 de febrer segons el calendari rus) contra la manca d’aliments i les morts de la Primera Guerra Mundial.  La policia i els soldats es van negar a dispersar-les, fet que va portar a iniciar la revolució de febrer de 1917.  Una revolució que s’allargaria fins el mes d’octubre del mateix any i que donaria el poder als comunistes.

En qualsevol de les versions hi ha diferents matisos que segons la font d’informació esdevenen en diferents dates, llocs i fins i tot fets que canvien la visió de la història.  
Però el que és important és que, en qualsevol cas, els orígens del Dia Internacional de la Dona estan lligats als partits socialistes dels Estats Units i Europa, en concret al protagonisme de les dones del Partit Socialista Nord-americà, que des de 1909 van instaurar unes jornades de reflexió i acció anomenades Woman’s Day. 

El 1910, Clara Zetkin, líder del moviment alemany de dones socialistes, va proposar organitzar la celebració d’un Dia Internacional de la Dona, que es va celebrar per primer cop el dia 19 de març de 1911.

Per fi, el 1914 es fixava el dia 8 de març i amb el moviment feminista dels anys seixanta i setanta del segle XX es va recuperar aquesta data fins que el 1977 les Nacions Unides van fixar el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona.
 

Darrera actualització: 08.03.2017 | 10:05