Centre Cívic Xavier Flaquer i Juvany de Samalús

És una construcció d'influència modernista obra de l'arquitecte Manuel J. Raspall i que data del 1919.  

Obra de l'arquitecte garriguenc Manuel J. Raspall i Mayol que se situa al Km 37 de la ctra. BP-5107 entre Cànoves i Samalús. Una escala d’obra facilita l’entrada a l’edifici de les antigues Escoles de Samalús, situat lleugerament elevat respecte el nivell de la carretera. És una construcció noucentista de planta rectangular, d’un sol pis i amb la coberta a quatre vessants.  La façana principal presenta dos elements singulars. En primer lloc, una sanefa realitzada amb rajoles de quadres de dos tons de blau, que dóna la volta a tot l’edifici. Aquest mateix motiu es repeteix als ampits de les finestres. En segon lloc, la porta d’entrada i les finestres estan remarcades per arcs en relleu de color blanc. Aquest edifici es va inaugurar, després d’unes quantes vicissituds, l’any 1919.  El seu constructor va ser Josep Iglesias Martí de la Garriga, més conegut com en Pòlit. Està construït en estil noucentista, el llenguatge arquitectònic més popular a Catalunya a partir de la dècada de 1910.  Posteriorment, es van afegir diversos cossos a la part posterior de l’edifici, que van ser enderrocats l’any 2010, quan es va restaurar la construcció.

Actualment, aquest equipament va ser restaurat i convertit en centre cívic.  La seva inauguració va tenir lloc el 20 de març de 2010.  L’edifici, que antigament acollia l'Escola Pública Xavier Flaquer de Samalús que va ser tancada el 31 d'agost de 1993, disposa actualment de 103,63m2 que s’organitza en dues zones: un zona que es destina a la gestió administrativa i accés al local i l’altra que és una sala polivalent que pot ser utilitzada per les entitats o associacions del poble.

L'obra es va realitzar tot conservant les característiques històriques i arquitectòniques de l’edifici i va tenir un cost total de 465.999€.

 

Text amb co·laboracions de:
Elisenda Barber i Pou (historiadora)

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 29.10.2020 | 14:08