8 de març: Dia Internacional de la Dona Treballadora

Dissabte, 7 de març de 2020

L'incendi d'una fàbrica de camises de Nova York el 1911, en què van morir 146 persones, va marcar la lluita pels drets de la dona.

El Dia Internacional de la Dona Treballadora del 8 de març va ser declarat per l'ONU el 1975. Dos anys després es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment només des del 1994, malgrat que en aquell país hi ha els orígens d'aquesta commemoració. ¿Per què aquest dia?

L'explicació més versemblant s'emmarca en plena revolució industrial: El 8 de març de 1857, un grup de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals. Seria una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets. Diferents moviments i successos es van succeir a partir d'aquest episodi, que va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de la Dona el 8 de març.

El capítol més cruent de la lluita pels drets de la dona es va produir, no obstant, el 25 de març de 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes hi van morir. La majoria eren joves immigrants que tenien entre 14 i 23 anys.

És el desastre industrial més mortífer de la història de la ciutat i va suposar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als EUA. Segons l'informe dels bombers, una burilla mal apagada tirada en un cubell de restes de tela que no s'havia buidat des de feia dos mesos va ser l'origen de l'incendi. Els treballadors no se'n van poder escapar perquè els responsables de la fàbrica havien tancat totes les portes d'escales i de les sortides, una pràctica habitual aleshores per evitar robatoris.

Precedents del Dia Internacional de la Dona

Abans d'aquesta data, als EUA, el 28 de febrer de 1909 Nova York i Chicago ja havien acollit un acte que van batejar amb el nom de 'Dia de la Dona', organitzat per destacades dones socialistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt.

A Europa, va ser el 1910 quan durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen amb l'assistència de més de 100 dones procedents de 17 països, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Darrere d'aquesta iniciativa hi havia defensores dels drets de les dones com Clara Zetkin o Rosa Luxemburg. No van fixar cap data concreta, però sí el mes: el març.

Dret de votar

Com a conseqüència d'aquesta cimera de Copenhaguen, el mes de març del 1911 es va celebrar per primera vegada el Dia de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. S'hi van organitzar mítings en què les dones van reclamar el dret de votar, d'ocupar càrrecs públics, de treballar, de la formació professional i de la no-discriminació laboral.

Coincidint amb la primera guerra mundial, la data es va aprofitar a tot Europa per protestar per les conseqüències de la guerra.

El color lila

La celebració es va anar ampliant progressivament a més països. Rússia va adoptar el Dia de la Dona després de la Revolució russa del 1917. La van seguir molts països. A la Xina se celebra des del 1922, mentre que a Espanya es va celebrar per primera vegada el 1936.

El color lila és el color representatiu del Dia de la Dona, i el que adopten les dones o els edificis com a signe de la reivindicació. Era el color que el 1908 utilitzaven els sufragistes anglesos. Als 60 i 70 les dones socialistes van escollir aquest color com a símbol de la lluita feminista i posteriorment se'l va associar a la jornada que se celebra cada 8 de març.

 

Font:
Diari digital El Periódico

Darrera actualització: 25.02.2020 | 13:06