Cànoves i Samalús recicla oli domèstic

Dilluns, 4 d'octubre de 2021 a les 08:00

Enguany, Cànoves i Samalús porta recollida gairebé una tona d’oli reciclat de cuina.

L’Ajuntament de Cànoves i Samalús, mitjançant l’empresa Biosity amb qui el Govern local ha volgut formalitzat enguany un conveni, té  instal·lats 4 punts de recollida d’oli de cuina usat (d’oliva, girasol, soja..). Aquest residu és molt contaminant, ja que un sol litre pot contaminar mil litres d’aigua. A més, el cost de tractament de les depuradores s’incrementa si les aigües residuals hi arriben contaminades amb oli.

Cada vegada que cuinem algun aliment amb oli o obrim una llauna de conserva, estem generant un residu: Oli vegetal usat. Llençar-lo, fins i tot en petites quantitats, per l'aigüera provoca el sobreesforç de les depuradores i si arriba al mar, es converteix en una de les formes de contaminació més perjudicials per a la vida aquàtica. S'estima que només un litre d'oli pot contaminar mil litres d'aigua.

 Les ubicacions dels contenidors són les següents:

  • Carrer de l’Ajuntament
  • Avinguda Can Volart, 41
  • Avinguda El Mirador del Montseny, 138 (piscina)
  • Avinguda Ca l’Esmandia, 225 (local social)

El que portem d’any, a Cànoves i Samalús s’hi ha recollit 838Kg d’aquest oli vegetal, gairebé una tona.  Els contenidors del Mirador del Montseny i el de Can Volart són els punts on s’ha recollit més oli domèstic.  Durant els mesos de juliol i agost és quan s’ha recaptat més

Si reciclem aquest oli, aquest es pot transformar en combustible biològic (biodièsel), que contribueix a reduir la contaminació atmosfèrica i a disminuir el consum de combustibles fòssils.  Per reciclar-lo, només cal que des de casa s’ompli una ampolla de plàstic (no  més gran de 2 litres) amb tots els olis amb què es cuina.  Una vegada l’ampolla estigui plena, cal portar-la a un dels 4 contenidors de color taronja que hi ha a la vila.  Cal dipositar l’ampolla ben tancada dins del contenidor (no hi hem d’abocar l’oli). 

El Govern local espera que aquest sigui un hàbit generalitzat a tota la població i que cada vegada més es recullin més tones d’aquest residu contaminant.

Darrera actualització: 01.10.2021 | 10:30