Des de 2003, cada 10 de setembre, l’Associació Internacional per a la prevenció dels suïcidi (IASP), en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), promou el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, per a una major conscienciació i prevenció.
L’OMS estima que aproximadament 800.000 persones moren cada any a causa del suïcidi, una mort, cada 4 segons. I per cada persona que se suïcida, n’hi ha 20 més que ho intenten. A més, la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats. S’estima que cada suïcidi afecta 135 persones.
El suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya. Des de 2020 el nombre de suïcidis de persones joves ha augmentat força.
Però les estadístiques no recollirien tots els casos de suïcidi: d’una banda, hi ha una diferència de tempos entre els jutjats i el registre civil, i d’una altra, quan s’enregistra una defunció per suïcidi de vegades no s’inscriu com a tal per evitar l’estigma social o per la creença de no poder cobrar l’assegurança.
El Pla de prevenció del suïcidi del Departament de Salut de la Generalitat té com a objectiu reduir el 2030 la taxa de temptatives i mort per suïcidi en més d’un 15% i en més d’un 20% en els grups prioritaris, així com reduir l’estigma social mitjançant actuacions de tipus comunitari.
Font: Generalitat de Catalunya