El Govern local segueix apostant per El Tritó del Baix Montseny

Dimecres, 17 de març de 2021

El model de societat que tenim en l’actualitat genera situacions de dependència molt diverses.  Parlem d’addiccions a les drogues, a les pantalles, etc.  Les persones que s’hi enganxen no els resulta fàcil desfer-se’n per poder prosseguir amb el seu propi desenvolupament personal.

El model de societat que tenim en l’actualitat genera situacions de dependència molt diverses.  Parlem d’addiccions a les drogues, a les pantalles, a les compres, al joc, al treball, al menjar, a les relacions tòxiques, entre d’altres.  Les persones que s’hi enganxen no els resulta fàcil desfer-se’n per poder prosseguir amb el seu propi desenvolupament personal.

Des de principis dels anys noranta, els ajuntaments del Baix Montseny han estat realitzant un conjunt d’accions, per tal de prevenir aquestes addiccions,  però és a partir del 2004 quan s’estableix un conveni mancomunat dotat amb el suport de la Diputació de Barcelona, en què signen 15 municipis entre ells, el de Cànoves i Samalús, que permet la creació d’un pla que s’anomena El Tritó del Baix Montseny. El Conveni ha tingut continuïtat des d’aleshores.

La base d’aquest Pla és concebre una addicció com a una oportunitat de creixement personal, d’introspecció i de canvi, tenint en compte els factors bio-psico-socials i espirituals de la persona, i no només com un problema.  Amb aquest enfocament més ampli es pretén, per una banda, evitar a la persona sotmetre’s en una situació de marginació o d’estigmatització i, de l’altra, poder parlar obertament de les addiccions sense tabús.

Les línies d’actuació es defineixen en serveis i accions centrades en programar activitats preventives, facilitar l’accés al tractament i activar recursos d’inserció.

D’acord amb el quart conveni de cooperació establert pel període 2017-2020, enguany l’Ajuntament de Cànoves i Samalús ha aprovat novament la liquidació de les despeses de El Tritó del Baix Montseny corresponents a la liquidació definitiva de la despesa generada des del desembre de 2018 al novembre de 2019 per aquest Ajuntament, pel que ha fet una aportació de 2.415,60 €.

Amb aquest capital, des del Servei de Joventut s’han anat gestionant a través de El Tritó diversos tallers al llarg d’aquest període.  Tallers enfocats a donar recursos a les famílies per acompanyar als seus fills davant addiccions adquirides i fer-los reflexionar sobre el què els està passant i poder oferir-los estratègies per canviar els hàbits i millorar el seu benestar personal. 

Els temes tractats durant aquest període i que són els que actualment preocupen més a la població del municipi, han estat l’addicció a les pantalles i a les drogues, en el seu sentit més ampli i també s’ha treballat sobre les emocions per part de les famílies com a forma d’aprendre a escoltar-se i afavorir una parentalitat positiva i prevenir dinàmiques destructives com l’abús de les drogues.

Segons la tècnica encarregada de gestionar aquest Servei, Gema López, aquests tallers han tingut molt bona acollida en general i la participació ha estat notable.

També des de Serveis Socials Bàsics es fan derivacions als Grups de suport per a joves consumidors i intervenció directa amb els joves.

 

 

Darrera actualització: 18.03.2021 | 14:04