El programa educatiu ‘Descobreix el riu’ ha rebut 6.697 alumnes durant aquest curs escolar
Els estudiants han procedit de més d’un centenar de centres educatius de 35 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera
Durant el curs escolar 2023-2024, 6.697 alumnes de 105 escoles i instituts procedents de 35 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera han pres part del programa d’educació ambiental Descobreix el riu, que impulsa la Fundació RIVUS.
Enguany, els 35 municipis participants han estat: Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Caldes de Montbui, Canovelles, Cànoves i Samalús, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Figaró-Montmany, Granollers, l’Ametlla del Vallès, la Garriga, la Llagosta, la Roca del Vallès, Lliçà d’Amunt, Martorelles, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montmeló, Montornès del Vallès, Montseny, Palau-Solità i Plegamans, Parets del Vallès, Polinyà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines, Sant Llorenç Savall, Sant Pere de Vilamajor, Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Maria de Palautordera i Vilanova del Vallès.
En total, aquest curs s’han ofert una vintena d’activitats per a les etapes educatives de segon cicle d’Educació Infantil, Educació Primària, Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Cicles Formatius. De tots els estudiants, 4.363 corresponen a primària i segon cicle d’educació infantil (82%%) i 2.334 a secundària i altres nivells educatius (44%). Pel que fa a la tipologia d’activitats, les més demanades han estat els tallers a l’aula (104 grups), seguit de les sortides (98) i les visites (90).
L’activitat més sol·licitada ha estat ‘Vida d’un riu’, amb 1.724 alumnes, seguida de prop per ‘Coneguem la depuradora’, amb 1.380 estudiants. La primera és una sortida on es fa un itinerari amb parades a diferents punts del curs fluvial (capçalera, curs mitjà i curs baix/desembocadura). ‘Coneguem la depuradora’ consisteix en una visita a una de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) gestionades pel Consorci Besòs Tordera i durant la qual els alumnes coneixen com es duu a terme la part del cicle integral de l’aigua que corresponent al sanejament.
La resta d’activitats sol·licitades per nombre d’alumnes han estat: ‘El riu a l’escola’ (687 alumnes), ‘De la depuradora al riu’ (499), ‘El joc de l’Aiguòmetre’ (447), ‘Rius de conte’ (422), ‘Bèsties i bestioles de riu’ (395), ‘De la depuradora al Falgar’ (253), ‘El retorn de la llúdriga’ (206), ‘El meu riu en viu’ (188), ‘Tornem a la Tordera’ (180), ‘L’estat ecològic dels rius’ (169), ‘Descobreix els ocells dels nostres rius’ (78), ‘Descobreix els amfibis i rèptils aquàtics dels nostres rius’ (50) i ‘Les Llobateres’ (19).
Inclòs dins les actuacions que la Fundació adreça al foment de l’educació ambiental, aquest programa té per objectiu acostar a les generacions més joves l’estudi de les conques del Besòs i de la Tordera, dels seus rius i els seus entorns, per donar a conèixer la seva importància, els valors de la vida que s’hi amaga, així com una visió global de l’aigua, dels seus aprofitaments, dels impactes i de les accions endegades per corregir-los. També incorpora activitats adreçades a conèixer millor el cicle integral de l’aigua.
Descobreix el riu va néixer el curs 1995-1996 impulsat pel Consorci Besòs Tordera. Des d’aleshores, ha rebut més de 136.000 alumnes.
Font:
Fundació RIVUS