La Fundació recupera més de tres tones de roba usada a Cànoves i Samalús durant el primer semestre per a promoure’n la reutilització i el reciclat. La Fundació recupera més de tres tones de roba usada a Cànoves i Samalús durant el primer semestre per a promoure’n la reutilització i el reciclat.
Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recuperat 3.596 kg de tèxtil usat a Cànoves i Samalús durant el primer semestre del 2018, el que representa un augment del 12,2% respecte al mateix període de l’any anterior (3.203 kg). Aquest registre equival a 7.400 peces de roba a les quals Humana dóna una nova vida i que són introduïdes de nou al mercat mitjançant la reutilització o el reciclatge.
Les peces procedeixen dels contenidors on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzem i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans.
La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos naturals, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Les més de tres tones recollides representen un estalvi d’11 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.
Un actiu que genera progrés
Àgata Soler-Roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, agraeix la solidaritat dels veïns i veïnes i el suport del Consistori: “Quan augmenta la recollida selectiva del residu tèxtil també ho fan les possibilitats de reutilitzar aquests articles o bé de recuperar-ne les matèries primeres. El residu tèxtil esdevé un recurs amb una segona vida amb què contribuïm a la sostenibilitat del planeta. La roba de què ens desfem és un actiu que, gestionat amb vocació social, es converteix en motor de progrés a Catalunya i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud”.
Però adverteix que “encara queda molt camí per a recórrer”. L’Agència de Residus de Catalunya afirma que només es recupera el 8,3% de la roba que els catalans rebutgem anualment, “la qual cosa significa que administracions, organitzacions i ciutadania hem d’esforçar-nos més per aconseguir una major consciència sobre la importància de col·locar el residu tèxtil en el contenidor adequat perquè tingui una segona vida”, afegeix.
I és que el potencial d'aprofitament del residu tèxtil és molt elevat: més del 90% de les peces usades són susceptibles de tenir una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. Passar d'un model d'economia lineal a circular és imprescindible per a la sostenibilitat de la indústria de la moda i, per extensió, per al planeta.
Jerarquia de gestió de residus
La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions: el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. Les peces tractades a la planta tenen les següents destinacions:
Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo
Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient a través de la reutilització del tèxtil i desenvolupa programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com de suport local al territori més proper. La Fundació duu a terme campanyes de sensibilització entorn de la importància de la reutilització i el reciclatge de tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud. Té més de 550 treballadors. Forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 30 països.
Font: Humana Fundación Pueblo para Pueblo