Ignasi Simon, de Lliçà d’Amunt, guanya el premi Talent Jove

Dimecres, 22 de maig de 2024

El premi l’atorga el Consell Comarcal en col·laboració amb Premsa d’Osona i està emmarcat en el premi “Vallesà de l'Any”.
Posa en valor joves menors de 25 anys que destaquen en algun tipus de sector o d’activitat.

Ignasi Simon, de Lliçà d’Amunt, ha estat el guanyador de la cinquena edició del premi Talent Jove. El premi es va conèixer en el transcurs de la gala Vallesà de l’any, que es va celebrar el passat dia 15 de maig al Centre Cívic La Fonteta a Sant Feliu de Codines. Mar Ibáñez, de Vilanova del Vallès i Bernat Iglesias, de Santa Eulàlia de Ronçana, van ser els altres dos finalistes.

El premi està emmarcat en el premi Vallesà de l’any, que atorga El 9 Nou i que va guanyar Ramon Daví, i el premi Empresa vallesana que atorga Pimec i que va guanyar Mirada Granja, de Santa Maria de Palautordera.

Talent Jove ja ha arribat a la seva cinquena edició i vol posar en valor la joventut vallesana que destaca en qualsevol tipus de sector o d’activitat a la comarca o al món, sense cap tipus de restricció en quant a l’àmbit (esportiu, musical, emprenedoria, ensenyament, voluntariat, activisme ...).

Enguany hi va haver 18 candidatures proposades per 13 ajuntaments, 6 de les candidatures relacionades amb l’esport, 3 amb el món acadèmic, 2 amb el món del motor, 2 amb la cuina, 2 amb el cinema, 1 amb el món dels tatuatges, 1 amb les xarxes socials i 1 amb el món dels escacs.

La quarta edició del premi la va guanyar Carla Gámez, d’Aiguafreda, la tercera, Gemma Font, de Tagamanent; la segona, Marc Fuentes, de Montornès del Vallès proposat per Vilanova del Vallès; i la primera edició del premi la va guanyar Anna Martínez, de Sant Fost de Campsentelles.

Ignasi Simon té 24 anys i destaca pels seus assoliments acadèmics i en investigació a nivell nacional i internacional en l’àmbit de la nanotecnologia. 

Durant la seva etapa a l’IES Lliçà va ser guardonat amb una estada científica als laboratoris del Dr. Borrós a l’Institut Químic de Sarrià, on va ser introduït al món de les nanopartícules. Aquesta experiència el va conduir a cursar el grau de Nanociència i Nanotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Durant el seu període com a estudiant a la UAB, va ser distingit com a millor estudiant de la seva classe i segon de la promoció. Després d’una estada científica a Werfen, va ser seleccionat entre més de mig centenar d’estudiants per realitzar una estada científica al Carbon Bionanotechnology Lab, situat al Centre d’Investigació Cooperativa en Biomaterials, a Sant Sebastià. El projecte desenvolupat va concloure en una patent que actualment es troba pendent de publicació.

En l'últim any de grau, va ser seleccionat per completar els seus estudis a la University of California San Diego (UCSD), als Estats Units. Allà va seguir estudis de grau i postgrau al departament de Nanoenginyeria, assolint un Grade Point Average. Durant la seva estada, va fer investigació al grup de Nanobioelectrònica, sota la direcció del prestigiós professor Joseph Wang, un dels científics més influents a nivell mundial. Els resultats del treball realitzat es van publicar a la revista científica American Chemical Society Analytical Chemistry. 

També va treballar sota la supervisió dels professors Darren J. Lipomi i David P. Fenning. Els resultats d'aquest treball van ser publicats a l'American Chemical Society Applied Materials & Interfaces, i un altre article científic està a l'espera de publicació a la revista científica Advanced Energy Materials.

L'estiu del 2022 va ser un dels 23 estudiants escollits d'entre més de 3.000 per participar en una estada científica al Vienna BioCenter Summer School, a Àustria. Allà va treballar en un projecte de recerca amb el grup de Microscòpia Quàntica i Biofísica del Professor Thomas Juffmann als Max Perutz Labs. 

Posteriorment va rebre una de les beques de “La Caixa” Postgraduate Fellowship Abroad, entre 1.000 estudiants destacats d'Espanya i Portugal. Va ser seleccionat com un dels 100 millors per realitzar els seus estudis de Màster a la University of Manchester, al Regne Unit. 

Aquesta beca li va permetre completar el Màster en Nanomaterials. Durant la seva estada al Regne Unit, va fer investigació al National Graphene Institute i al Henry Royce Institute. Es va graduar amb distinció i va ser reconegut amb el Premi del Departament de Materials en Nanomaterials. Posteriorment va ser seleccionat com a estudiant de doctorat a la Technische Universiteit Delft (TU Delft) als Països Baixos. 

Actualment està immers en el projecte europeu Integrative Neuromedicine Flagship, una iniciativa col·laborativa que involucra l'Erasmus Medical Center, la University Erasmus Rotterdam i la TU Delft. 

En concret, l’Ignasi està dirigint el desenvolupament de sistemes avançats de lliurament de medicaments al cervell mitjançant nanopartícules biològiques i ultrasons, amb l'objectiu de tractar malalties neurodegeneratives i càncer cerebral. 

Tot i haver començat el seu programa de doctorat al novembre de 2023, ja ha publicat el seu primer article científic a la revista Advanced Drug Delivery Reviews.

 

Font:
Consell Comarcal del Vallès Oriental
 

Darrera actualització: 22.05.2024 | 12:04