Iniciades les obres a les EDAR Castellar del Vallès, Granollers i Sant Celoni incloses dins el Programa Biogàs
- Aquestes actuacions compten amb una subvenció, atorgada per l’IDAE, de més d’un milió d’euros procedents de fons Next Generation EU
- En el cas de l’EDAR Granollers s’incrementarà la capacitat de generació de biogàs, mentre que a Castellar del Vallès i Sant Celoni s’instal·laran els equips per començar amb la seva producció
Ja s’han iniciat les obres de construcció previstes a les EDAR Castellar del Vallès, EDAR Granollers i EDAR Sant Celoni per a la producció de biogàs. Les diferents actuacions estan incloses dins la subvenció del Programa Biogàs, impulsat per l’IDAE (Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía) amb fons Next Generation EU, i tenen per objectiu incrementar la producció d’energia de fonts renovables en aquestes instal·lacions.
Concretament, en el cas de l’EDAR Granollers s’està construint una plataforma de recollida i rehidratació de fangs per incrementar la generació de biogàs i s’amplia la cogeneració. És a dir, aquesta instal·lació, que ja genera biogàs amb el tractament dels seus propis fangs, podrà rebre fangs procedents d’altres EDAR més petites de l’àmbit del Consorci que no disposen de sistemes de digestió anaeròbia. D’aquesta manera, la planta, amb prou capacitat per assumir fangs externs, incrementarà la producció de biogàs, que en els motors de cogeneració esdevé energia elèctrica per a l’autoconsum. Així mateix, aquest increment en la producció de biogàs servirà també per abastir la planta BioVO, desenvolupada conjuntament amb el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, on el biogàs se sotmet a un procés d’enriquiment i s’obté biometà, que s’injecta a la xarxa de gas natural. El cost total d’aquesta actuació és d’1.874.907,58 euros i compta amb una subvenció de 860.288 euros.
En el cas de les EDAR Sant Celoni i EDAR Castellar del Vallès, on fins ara els fangs estaven destinats a compostatge, s’estan duent a terme les actuacions necessàries per implementar els processos de digestió anaeròbia per a l’obtenció de biogàs. En aquest sentit, s’estan construint instal·lacions compactes de producció de biogàs i energia elèctrica renovable, que es destinarà a l’autoconsum de les mateixes depuradores.
En el cas de l’EDAR Sant Celoni el cost total de les actuacions és d’1.832.688,90 euros i ha rebut una subvenció de 70.414 euros, mentre que les obres de l’EDAR Castellar del Vallès tenen un cost d’1.952.823,29 euros i una subvenció de 105.570 euros.
Les diferents subvencions rebudes procedeixen del programa d’incentius a projectes singulars d’instal·lacions de biogàs (Programa Biogàs), incloses en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia (PERTE) amb fons europeus Next Generation. La resta de finançament anirà a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua. Es preveu que totes les obres estiguin enllestides el desembre de 2025 i el seu seguiment anirà a càrrec de tècnics del Consorci conjuntament amb els tècnics municipals dels ajuntaments implicats.
El Programa BIOGÀS té com a objectiu el desenvolupament del biogàs per tal de contribuir a la millora de l’eficiència energètica i la utilització d’energies renovables. Amb les obres que s’estan duent a terme a les tres depuradores, gestionades pel Consorci, s’aconseguirà un estalvi de consum estimat màxim d’energia elèctrica de 4,5 milions de kWh (l’equivalent al consum anual d’un municipi de 1.500 habitants) i una reducció d’emissions anuals de fins a 1.897 tones de diòxid de carboni (CO2) equivalent.
Font:
Consorci Besòs-Tordera