La Metropolitana Nord de l’ICS dona la benvinguda als 86 residents d’atenció primària i hospitalària

Divendres, 26 de maig de 2023 a les 14:00

85 residents s’han incorporat a l’Hospital Germans Trias i 44 a l’Atenció Primària Metropolitana Nord.

Aquesta setmana han tingut lloc els actes de benvinguda per a residents de primer any que arriben als centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Metropolitana Nord, tant als 16 centres d’atenció primària (CAP) com a l’Hospital Germans Trias. En total, 129 professionals faran la seva residència al territori, al llarg dels propers quatre anys, per completar la formació de la seva especialitat.

Concretament, són un total de 44 residents d’Atenció Primària –33 de Medicina i 11 d’Infermeria– i 85 de l’Hospital Germans Trias –72 de diverses especialitats mèdiques, 4 de Farmàcia, 5 d’Infermeria, 2 de Biologia i 2 de Psicologia–.
Actualment la Unitat de Formació Postgraduada de l’Hospital Germans Trias ofereix formació per a 42 especialitats. Per la seva part, la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de la Metropolitana Nord ofereix places a 16 equips d’atenció primària: EAP Badia del Vallès, EAP Ca n’Oriac (Sabadell), EAP Concòrdia (Sabadell), EAP El Fondo (Santa Coloma de Gramenet), EAP El Gorg (Badalona), EAP Granollers Sud, EAP La Garriga, EAP Llefià (Badalona), EAP Montornès-Montmeló, EAP Palau-solità i Plegamans, EAP Premià de Mar, EAP Santa Coloma de Gramenet Centre, EAP Sant Roc, EAP Serraperera (Cerdanyola del Vallès), EAP Riu Nord - Riu Sud (Santa Coloma de Gramenet) i EAP Ronda Prim (Mataró).

Cares d’il·lusió als actes de benvinguda
L’acte de l’atenció primària, que va tenir lloc el dimarts 23, va incloure la tria de l’equip d’atenció primària en el qual desenvoluparan la formació els propers anys. Per rigorós ordre de nota, els assistents van anar procedint a escollir el seu destí, entre les 16 opcions que s’oferien, en un moment en què els nervis i l’emoció van estar ben presents. Al finalitzar l’acte, acompanyats dels coordinadors docents i tutors, es van desplaçar als CAP que han triat per fer la residència, per conèixer l’equip amb els qual tindran un vincle directe els propers anys.

La rebuda va comptar amb la intervenció de Josep M. Bonet, director assistencial de l’Atenció Primària Metropolitana Nord, que va voler destacar el fet diferencial de la primària, que, tal com va descriure, “és el primer nivell assistencial, el que ens apropa a la comunitat i ens permet fer seguiment al llarg de tota la vida dels pacients”. A més, va apuntar que “des de primària s’aporta l’enfoc biosocial que permet tenir en compte aspectes no biològics a l’hora d’afrontar les necessitats de la ciutadania”. Per la seva part, Celia Tajada, cap d’estudis de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de la Metropolitana Nord, va animar les noves incorporacions a aprofitar els anys de residents, una etapa que, segons va dir “és per gaudir i aprendre”. A més, va posar en valor totes les oportunitats que els dona l’atenció familiar i comunitària per al seu desenvolupament professional i personal.

Aquest any destaca la consolidació de la formació per a Infermeria Familiar i Comunitària, arribant ja a les 11 places ofertes per aquesta especialitat. És per això que l’acte va comptar també amb la participació de Mar Isnard, Responsable de l'àrea d'infermeria i continuïtat assistencial de l’Atenció Primària Metropolitana Nord. També hi va estar present Xavier Jusmet, director del Servei d’Atenció Primària (SAP) del Barcelonès Nord, en representació dels quatre SAP del territori.

Per la seva part, la sala d’actes de l’Hospital Germans Trias estava pràcticament plena el dijous, a l’acte de benvinguda dels i les residents. Les seves cares expressaven emoció, il·lusió, curiositat i nervis davant la nova etapa personal i professional que inicien ara “en un hospital de referència i excel·lència, amb docència i recerca, però que manté una forma de fer propera, una essència pròpia, un ADN Can Ruti”, tal i com els va explicar el director de centre, Josep Maria Mòdol. 

Fernando Arméstar, cap d’Estudis de l’Hospital, va animar els nous residents a participar del projecte docent, anant més enllà de recordar i entendre el que aprenguin, de manera que també puguin “aplicar, analitzar, avaluar i, finalment, crear”. Arméstar també va apuntar l’evolució en el nombre de residents de l’Hospital, des dels 177 que hi havia fa gairebé 20 anys fins els gairebé 300 que hi ha ara, entre els més de 40 serveis especialitzats acreditats. 

La benvinguda a l’Hospital també va comptar amb la participació de Vicenç Valentí, director assistencial corporatiu de l’Institut Català d’Oncologia; d’Isabel Andrés, directora infermera de l’Hospital, i de Marina Urbano i Marisa Caño, dues residents actuals del centre que, amb la seva experiència, van encoratjar els i les residents a aprendre més enllà de la seva especialitat, a treballar en equip, a demanar suport quan els calgui, a reivindicar el seu reconeixement i a “gaudir del camí”. El colofó a l’acte el va posar una conferència motivacional a càrrec de l’exjugador i exentrenador de handbol Xesco Espar, ara especialista en planificació esportiva, coaching esportiu, control emocional i motivació. 

 

A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona els dispositius d’atenció primària de les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d'1.400.000 persones pertanyents a 70 municipis. Els professionals que hi treballen formen un total de 64 equips d’atenció primària i 37 unitats assistencials de suport, i estan repartits en 107 centres de salut.

Trobareu més informació a: http://primaria.icsmetropolitananord.cat 
Seguiu-nos a les xarxes socials twitter.com/apicsmetronord i facebook.com/apicsmetronord

 

Font:
Institut Català de la Salut
Àrea Metropolitana Nord de Barcelona

Darrera actualització: 29.05.2023 | 13:28