La XIV edició de la Fira Guia’t presenta un mou model més centrat en la visualització de les ocupacions
Del 21 al 23 de març, Roca Umbert Fàbrica de les Arts acollirà la Fira que torna en format presencial.
Després de tres edicions en format virtual, la XIV edició de la Fira Guia’t se celebrarà a Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers del 21 al 23 de març en format presencial.
La Fira d’orientació acadèmica mostra la formació professionalitzadora que es pot trobar a la comarca o a l’entorn proper i està adreçada especialment a joves estudiants de 4t d’ESO i també a persones que no acrediten i/o abandonen els estudis, i aquelles que no tenen clar quin itinerari formatiu seguir un cop superada l’ESO, en un entorn com l’actual on les transicions entre món laboral i món formatiu van implicant col·lectius de població més amplis i d’edats diverses.
Aquesta nova edició es durà a terme seguint un canvi de model organitzatiu, més centrat en els sectors productius, d’acord a la proposta plantejada des de l’Agència de la Formació i Qualificacions Professionals de Catalunya, amb l’objectiu d’ajudar a descobrir vocacions i acompanyar les persones en el seu procés d’orientació formativa i laboral, incidint especialment en el foment de les vocacions industrials i la formació professionalitzadora.
Durant la roda de premsa de presentació de la Fira d’enguany, celebrada a l’Oficina Jove del Vallès Oriental, el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, posava en valor la formació professional: “quan visites empreses queda clar que necessiten professionals i, això demostra la necessitat que hi ha al nostre territori de persones formades en l’àmbit professional. És necessari tenir persones amb graus universitaris fets, però, per a què avanci la nostra economia, cal que les persones coneguin les ocupacions professionals que necessita el territori”.
Precisament, la consellera d’Educació del Consell Comarcal, Marialluïsa Ferré, destacava “el gran repte i esforç de totes les administracions per reconvertir la FP en una educació professional de primera magnitud, però també es necessita la complicitat de tots els referents d’opinió socials per prestigiar la formació professional”.
La Fira s’organitzarà en espais sectorials per permetre aprofitar les sinèrgies que es creen entre els diferents actors que intervenen en un mateix sector (centres de formació, gremis, associacions etc.). Per a la persona visitant també ajuda a organitzar la seva experiència i a treure profit de l’oportunitat d’aquesta Fira que relacionarà l’oferta professional amb les ocupacions existents.
Fabián Mohedano, president executiu de l’Agència de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, explicava el nou model de Fira: “del que es tracta és de visualitzar els oficis; hi ha un gran desconeixement dels oficis estratègics que són claus per al present i el futur del país i que no acaben d’arribar a la gent jove; per tant, les fires, com espais de socialització, poden ser un espai extraordinari per explicar aquestes necessitats”.
En el mateix sentit s’expressava el 3r tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Francesc Arolas, “ja no es posa al centre de la Fira els estudis sinó que es mira més enllà, en el sentit de que si una persona vol treballar en una determinada feina, saber quins són els estudis que el poden portar a aconseguir aquest objectiu”.
L’espai expositiu de la Fira Guia’t es trobarà dividit en 7 sectors professionals que agrupen les 26 famílies professionals existents:
SECTOR 1 De la indústria del metall i la mobilitat
SECTOR 2 Dels serveis a les empreses
SECTOR 3 De la transformació digital
SECTOR 4 De la indústria química
SECTOR 5 Indústria Agroalimentària + Manufacturera + De la construcció i Obra civil + De l’energia i la sostenibilitat
SECTOR 6 De l’oci i el benestar
SECTOR 7 De la salut i l’atenció a les persones
Els sectors més industrials i vinculats al món empresarial estaran situats a la Nau Dents de Serra, amb la voluntat de reforçar el coneixement de cap a on van les necessitats i el treball que es fa des de les empreses i com, a través de la formació professional les persones poden formar-se i treballar en aquesta indústria. Els sectors 6 i 7, on s’ubiquen les famílies professionals més vinculades a l’atenció a la comunitat i les persones es troben situats a la Nau B1.
La part de l’exposició de l’oferta educativa es completa amb diverses activitats:
● Orientador/a: fa l’acollida del centre visitant.
● Demostracions dins de cada sector productiu
● Personal orientador ubicat a cada sector de la Fira, per atendre consultes, conduir la visita i assessorar al públic visitant.
● Xerrades adreçades a joves sobre diferents temàtiques relacionades amb les trajectòries educatives un cop acabada l’ESO
● Xerrada adreçada a famílies
● Xerrada adreçada a orientadors i professionals
● Taules rodones d’experiències de joves.
De moment ja s’han inscrit més de 1.500 alumnes, 31 centres visitants i 13 famílies. I una quinzena de professionals estan fent l’orientació personalitzada durant el mes de març. (Es pot demanar a través d’aquest ENLLAÇ o orientaciojuvenil@vallesoriental.cat ).
Aquesta Fira és fruit del treball del Consell de l’FP del Vallès Oriental, està coorganitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Granollers i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Direcció General de Joventut.
Font:
Consell Comarcal del Vallès Oriental