L’escaneig dels codis QR, tan estesos arreu, permeten, amb la càmera del mòbil o de la tauleta, dirigir-nos a un espai virtual: un certificat en format pdf, bitllet d’avió, un menú d’un restaurant, una audioguia d’un lloc turístic, un formulari d’inscripció, unes entrades a un concert…
Són molt útils, i durant la pandèmia han estat imprescindibles per evitar qualsevol tipus de contacte físic potencialment perillós, però abans de fer-ho, pren unes precaucions bàsiques.
La majoria de les càmeres de mòbil ja els interpreten, tot i que també es poden fer servir aplicacions específiques. D’aquesta manera, no cal que teclegem una URL al navegador.
No és tot or el que llu…
Ara bé, no tot són avantatges quan parlem de codis QR. Hi ha riscos que cal minimitzar si ens fem algunes preguntes o reflexions molt bàsiques. Escaneges el codi, però en realitat no tens la certesa absoluta de la pàgina o espai virtual on aniràs a parar. I això, en essència, ja ens ha de fer reflexionar.
… però no entrem en pànic
Com veieu, el problema no està en el fet d’escanejar el codi QR, sinó en allò que s’amaga al darrere. Posem un exemple. Imagineu-vos, per un moment, que sou al carrer i, en una façana o en un quiosc informatiu, trobeu una enganxina amb un anunci d’un servei amb el corresponent codi QR. És molt fàcil i còmode escanejar-lo, oi? Ara bé, a continuació, apareix un missatge a la pantalla que demana confirmació de si realment volem accedir a la URL. És precisament aquí quan ens hem de plantejar què implica instal·lar una aplicació o visitar una determinada pàgina.
Tres consells bàsics per escanejar codis QR
Ara bé, com es pot saber si el que visitarem o instal·larem és potencialment perillós? Algunes coses a verificar:
Com a mesura preventiva, si utilitzes molt sovint l’escaneig de codis QR, tingues present que caldrà:
Font: Generalitat de Catalunya Agència de Ciberseguretat de Catalunya