Reconeixement a l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS

Dimecres, 27 de setembre de 2023

Més de 1.200 persones han realitzat treballs en benefici de la comunitat a algun dels centres de l’Atenció Primària del territori.

L’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS ha estat una de les entitats distingides en reconeixement de la tasca que desenvolupen en l’àmbit de les mesures penals, reinserció i atenció a la víctima. El reconeixement va ser entregat ahir de mans de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, a l’acte de lliurament de les distincions que anualment se celebra amb motiu de la festivitat de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries.

La distinció entregada a l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord posa en valor la col·laboració que es du a terme des de fa uns anys amb el Departament de Justícia, per comptar amb persones que han de fer treballs en benefici de la comunitat (TBC). Aquesta col·laboració ha permès que, fins ara, més de 1.200 persones hagin realitzat treballs en benefici de la comunitat a algun dels centres de l’Atenció Primària Metropolitana Nord.

M. Encarnación Garcia, responsable de la direcció de persones de l’Atenció Primària Metropolitana Nord, va recollir el premi i va destacar que “aquests resultats són fruit d’una aposta per facilitar aquesta vinculació entre el Departament de Justícia i el de Salut pel que fa als TBC i consolidar el bon funcionament que estem registrant al nostre territori”. Garcia també apunta: “la incorporació de les persones que fan aquests treballs en benefici a la comunitat és positiva per totes dues parts: tant per a les persones que els fan, que ens han manifestat en moltes ocasions que es senten útils i que poden aportar valor, com per als equips d’atenció primària, que incorporen algú que pot ajudar en tasques informatives i, a més, amb la satisfacció de saber que participen en una tasca social o fins i tot de reinserció”.

La gestió d’aquest programa es va fer extensiu a tot el territori de la Metropolitana Nord a principis del 2021, i se’n va professionalitzar la seva gestió. D’aquesta manera, es pot dur a terme un millor seguiment de les persones que fan TBC, així com garantir la seva integració als equips d’atenció primària (EAP) sense que això suposi una tasca afegida per als directors i directores dels EAP.

Mariano Hidalgo, coordinador de TBC a l’Atenció Primària Metropolitana Nord apunta en aquest sentit: “les direccions dels EAP valoren molt positivament el fet de poder comptar amb una persona que fa treballs en benefici de la comunitat i en alguns casos ofereixen els seus centres per acollir aquesta figura”. 

Aquest programa de reinserció és una realitat gràcies a tots els centres i serveis que hi col·laboren, i al conjunt de professionals que ho fan possible. La seva implicació ha permès que les persones que han de dur a terme treballs en benefici de la comunitat els hagin pogut realitzar en un termini de menys de dos mesos des de la publicació de la sentència. Abans de la col·laboració de l’Atenció Primària Metropolitana Nord en aquest programa, l’espera mitjana era de dos anys. Aquest temps d’espera els impedia poder reprendre la seva vida sense la càrrega d’una mesura judicial que els suposava una limitació.

Segons expliquen moltes de les persones que han fet TBC a la Metropolitana Nord, la seva experiència als centres sanitaris ha estat gratificant i els ha permès canviar la perspectiva que tenien d’ells mateixos. A més, els ha ajudat a reforçar la seva autoestima i a eliminar estigmes.
 
Destaca especialment el suport i l’ajuda que les persones que feien TBC van donar en les èpoques més dures de la pandèmia, tant pel que fa al control d’accés als centres i altres serveis –punts de vacunació o de PCR– com a la tasca que van fer i que va permetre implementar amb més facilitat diverses mesures que van contribuir a la protecció, tant d’usuaris com de professionals. Actualment, es continua duent a terme aquest programa de reinserció i se segueix comptant amb les persones que fan treballs en benefici de la comunitat per donar suport en temes no assistencials als equips d’atenció primària del territori. 

Enguany, des del Departament de Justícia, Drets i Memòria, s’ha guardonat un total de 64 persones, institucions i entitats, per la seva implicació i bones pràctiques als centres penitenciaris i de justícia juvenil, relacionades amb l’execució penal a la comunitat i l’atenció a la víctima. Així mateix, també s’ha reconegut la implicació d’altres professionals que, des dels seus àmbits d’actuació, són actors imprescindibles i contribueixen als serveis d’execució penal. 

 

22/09/23 

A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona els dispositius d’atenció primària de les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d'1.400.000 persones pertanyents a 70 municipis. Els professionals que hi treballen formen un total de 64 equips d’atenció primària i 37 unitats assistencials de suport, i estan repartits en 107 centres de salut.

Al Barcelonès Nord concretament l’ICS compta amb 14 equips d’atenció primària que atenen en 13 centres d’atenció primària, dos d’ells funcionant també com a centres d’urgències d’atenció primària.

Al Maresme concretament l’ICS compta amb 12 equips d’atenció primària que atenen en 12 centres d’atenció primària i 12 consultoris locals.

Al Vallès Occidental concretament l’ICS compta amb 22 equips d’atenció primària que atenen en 27 centres d’atenció primària, 3 consultoris locals i 2 centres d’urgències d’atenció primària.

Al Vallès Oriental concretament l’ICS compta amb 16 equips d’atenció primària que atenen en 26 centres d’atenció primària, 10 consultoris locals i un centre d’urgències d’atenció primària. 

 

Font:
Institut Català de la Salut


 

Darrera actualització: 25.09.2023 | 09:29