Can Flaquer

Una masia imponent que a principis del segle XX va ser un dels punts de trobada de la colònia estiuenca de Samalús i de la burgesia benestant de la comarca.

Més amunt de les Antigues Escoles, a la falda del Parc Natural del Montseny, s’amaga una masia imponent, propietat de la família Flaquer. A principis del segle XX va ser un dels punts de trobada de la colònia estiuenca de Samalús, així com de la burgesia benestant de la comarca. El seu propietari, l’advocat Xavier Flaquer i Jubany (o Juvany, hem trobat el cognom escrit amb ambdues grafies), havia estat diputat provincial durant el temps de la Mancomunitat de Catalunya i vivia a Granollers, però la seva família tenia les arrels a Samalús, on conservava i passava llargues temporades en aquesta masia, reformada pel brillant arquitecte garriguenc Manuel J. Raspall i Mayol a principis de segle.

Can Flaquer: la masia i la terrassa

Can Flaquer és una masia que es remunta al segle XVI, tot i que podem documentar el cognom Flaquer al nostre poble des de l’any 1357. La casa pairal ha sofert diverses reformes al llarg dels segles, que han donat com a resultat l’edifici que podem contemplar actualment. Una de les modificacions més singulars és la que es volia dur a terme a principis del segle XX, el 1912, sota la direcció de Manuel J. Raspall. El projecte l’arquitecte garriguenc preveia enllaçar la casa amb el jardí, del qual finalment només es va construir una terrassa i el portal. Avui en dia constitueixen els elements més característics d’aquesta casa, i responen al llenguatge modernista i neoclassicista.

El portal està decorat amb motius florals i hi consta la inscripció “CASA FLAQUER”. La terrassa està situada davant de la casa i té dos nivells. La zona superior està envoltada per una barana de poca alçada. Hi ha columnes dobles a dues bandes que estan connectades entre sí per mitjà de bigues de ferro, que fan corbes sinuoses. Aquestes bigues sustenten un entaulament amb decoracions florals i gerros. Entre les columnes de la mateixa banda hi ha una sanefa horitzontal amb calats entre les flors. La zona inferior està coberta per trams de volta rebaixada, té una cara oberta, amb barana baixa i pilars dobles quadrats, fets de maó vist que formen entre ells una mena d’arcs.

Epicentre de la vida social de Samalús durant la dècada de 1920

Durant la dècada de 1920, Can Flaquer va ser el punt de trobada de la colònia estiuejant barcelonina al poble, així com de les personalitats més destacades de la política i la societat vallesanes, especialment de l’òrbita del Partit Liberal i de l’alcalde de Granollers Francesc Torras i Villà. Resseguint la premsa comarcal podem llegir les cròniques de diverses festes celebrades a la masia amb polítics i personatges d’alta volada. També d’algunes festes esportives, com el concurs de tennis que va tenir lloc el setembre de 1929. Diversos nois i noies es van disputar trofeus patrocinats pels senyors Flaquer, Antich i Torras. La competició va acabar-se amb un lunch a Can Flaquer, en el qual va prendre part el bo i millor de la colònia estiuenca. La notícia no s’estava de dir que Samalús era un “poble del Vallès que sembla que cada any es posa més de moda” per estiuejar.

 

Font:
Elisenda Barber i Pou

 

Darrera actualització: 18.04.2017 | 14:51