Festa Major de Sant Sebastià de Cànoves

Sant Sebastià és el co-patró de Cànoves i el 20 de gener el dia de la seva commemoració a propòsit de la seva Festa Major d’Hivern.

Un 20 de gener del segle XVè que el poble va donar el vot (promesa) a Sant Sebastià si els alliberava de la pesta que aleshores assetjava violentament tan a Cànoves com a d’altres poblacions de Catalunya fins ben entrat el s.XVII.  Es veu que, com en d’altres poblacions, també va erradicar aquesta epidèmia en el poble de Cànoves.

Sant Sebastià, soldat romà convertit al Cristianisme i posteriorment santificat, va ser per excel·lència el sant més invocat perquè protegís als pobles d’epidemies, especialment de la pesta. El culte a Sant Sebastià com a protector contra la pesta data de molt temps enrere. Ja a l’any 680, la ciutat de Roma estava infectada per aquesta epidèmia i els seus ciutadans van construir un altar amb la imatge del sant a la basílica de Sant Pere. La gent anava a invocar-lo i, segons es deia popularment, la pesta es va erradicar immediatament.  Aquest succés es va divulgar ràpidament per tot el món i d’ençà aleshores Sant Sebastià va ser invocat a tot arreu. 

D’ençà fins a dia d’avui,  el poble de Cànoves sempre més celebra el dia de Sant Sebastià, el 20 de gener, per agrair al Sant la seva intercessió davant de Déu i haver alliberat de la pesta negra al poble de Cànoves. D’aquesta manera, Sant Sebastià es converteix en co-patró de Cànoves i el 20 de gener en la seva Festa Major d’Hivern.

 

Font:
Gran Enciclopèdia Catalana

Nom de contacte: Regidoria de Cultura
Telèfon: 938 710 018
Adreça electrònica: grauoj@diba.cat
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 21.04.2020 | 10:55