Capella de Santa Eugènia

La capella de Santa Eugènia és d’origen medieval i forma part del patrimoni de Samalús.  No és visitable.

La capella de Santa Eugènia queda adosada a la masia particular que porta el mateix nom que queda davant del Centre Cívic Xavier Flaquer i Juvany. És d’origen medieval i forma part del patrimoni de Samalús.  No és visitable.

La capella: característiques i història

La petita capella de Santa Eugènia presenta una sola nau dividida en dos trams. La façana és centrada per una senzilla portada de mig punt i coronada amb l'espadanya d'una campana. 

En el seu interior allotja una imatge moderna de Santa Eugènia, de terra cuita. No s'ha conservat un retaule plateresc del s. XVI que fou primitiu de la capella del Roser de l'església parroquial, on fou traslladat de nou i guardat a la sagristia a principis del s. XX.

El temple està adossat a la masia coneguda com Can Santa Eugènia. L’existència de la capella es documenta per primera vegada l’any 1308, moment en el qual ja s’hi venerava aquesta verge i màrtir. Durant el segle XVI el temple es va reedificar i, l’any 1956, va ser restaurat de nou i es va refer la volta sostinguda per un arc diafragmàtic, molt apuntat.

A finals del segle XIX i principis del segle XX, la capella havia estat utilitzada com a escola per als infants del poble. Potser perquè hi vivia el mestre, la casa annexa a la capella també és coneguda pels veïns i veïnes del poble com Cal Mestre.

 

Font:
Gran Enciclopèdia Catalana
Elisenda Barber i Pou (historiadora)
Pere Comas (geògraf-historiador)

Darrera actualització: 18.04.2017 | 14:57