Forn ibèric de Samalús

Aquest forn són restes d'un forn ceràmic, atribuït a època ibero-romana.

El forn ibèric de Can Pericas es troba amagat en un dels molts revolts de la carretera de Samalús.  Són restes d’un forn per coure peces de ceràmica. Va ser construït i utilitzat molt probablement pels ibers i pels primers colonitzadors romans, durant els segles II i I a.C.  Es conserva gairebé sencera la graella, així com la cambra de combustió. Presenta una forma gairebé quadrada, de 200 x 180 centímetres. La graella està formada per un conjunt de 34 fumeroles rectangulars, mancant-ne tan sols una respecte del plantejament original. Estan alineades en 5 fileres, de 7 fumeroles cadascuna. Singularment, la cambra no presenta cap suport de sustentació de la graella, segurament degut a les petites dimensions del forn. El forn segueix una orientació NW-SE, amb la boca de la cambra orientada al sud-est.

Com és habitual en aquest tipus d'estructures, la seva ubicació també es troba propera a un torrent.

 

La ceràmica en la civilització ibèrica: producció i usos

Els ibers treballaven l’argila per fer-ne peces de ceràmica, a les quals donaven molts i variats usos, com veurem a continuació. Les peces es modelaven a mà o bé amb un torn, format per dues plataformes giratòries de fusta unides per un eix. Un cop elaborades, es deixaven assecar al sol i després es coïen en forns com el de Can Pericas. En algunes ocasions, un pintor podia completar el treball, decorant les peces amb motius geomètrics o florals. Els ibers utilitzaven les peces de ceràmica en quatre grans àmbits de la seva vida quotidiana: el servei de taula, la cuina, el transport i l’emmagatzematge. Per al parament de la taula, es fabricaven plats, bols i alguns vasos o gerres. Per cuinar, s’han trobat sobretot olles i morters. Les àmfores eren el producte estrella utilitzat en el transport de productes agrícoles destinats al comerç, sobretot de vi, oli d’oliva i salmorra. També sabem que s’hi fermentava cervesa. Per a l’emmagatzematge, es fabricaven diversos recipients: urnes, kalathos (recipients de forma cilíndrica, com un barret de copa alta), gerres de grans dimensions, etc.

 

Font: 
Elisenda Barber i Pou (historiadora)
Pere Comas (historiador i geògraf)

A 40 metres al NE de Can Pericas i 15 metres al sud de la carretera BP-5107. - 08445 Cànoves i Samalús - Barcelona (Catalunya)
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 19.04.2017 | 12:01