Autonòmiques 2021 i COVID

Dilluns, 30 de novembre de 2020 a les 13:15

Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha elaborat el document Eleccions i COVID-19 que planteja mesures concretes per fer possible la màxima normalitat i seguretat en el funcionament de les eleccions autonòmiques previstes pel 14 de febrer.

Aquest document ha de sotmetre’s a la consideració del Procicat i planteja mesures dirigides a minimitzar els riscos de contagi i alhora garantir el dret a vot de tota la ciutadania.

 • Tres cues:
  • La dels votants.
  • La de les persones vulnerables.
  • La de les persones contagiades, contactes estrets i sospitosos que hauran de dur certificat autoresponsable de desplaçament.
 • Suspensió dels confinaments de contagiats, contactes estrets i sospitosos durant 30 minuts per poder exercir el dret de sufragi.
 • Sol·licitud a la Junta Electoral Central d'exclusió dels majors de 65 anys com a membres de les meses electorals, atesa la seva condició de col·lectiu vulnerable.
 • Suspensió d’esport escolar l’endemà de les eleccions per tasques de desinfecció.
 • Franges horàries per exercir el dret a votar.
 • Carters habilitats com a custodis de vot. Recomanació d'ús del vot per correu.
 • Protocols per a l’apoderament de tercers per fer la sol·licitud delegada del vot per correu davant notari per videoconferència que beneficiaria a grups col·lectius especialment vulnerables com llars de gent gran i hospitals. A aquests centres d’alt risc se’ls proposarà seguir el mateix procediment de vot utilitzat als centres penitenciaris.

A més, el Procicat ha aprovat el document Eleccions i COVID-19: Protocol específic per a l'adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot a mesa electoral i escrutini per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya de 14 de febrer de 2021 sobre l'adequació de col·legis electorals i procediment de vot per a les Autonòmiques-2021 que recull les primeres mesures amb les que el Govern engega tota la maquinària per fer les eleccions en el marc d'una crisi sanitària sense precedents. A aquest document determina que s'utilitzaran espais alternatius a les escoles com ara pavellons o espais grans com ara centres cívics que permetin garantir una distància mínima de 2,5 metres quadrats per persona. Únicament s'utilitzaran escoles quan no hi hagi alternativa, i s'hi haurà de fer una desinfecció acurada. A dins dels col·legis electorals, el document preveu un mínim de dues cues per votar: una per a col·lectius vulnerables i una altra per a la resta de votants.

L'objectiu de les mesures és evitar al màxim el risc de contagi i, per això, s'intentarà no utilitzar les escoles ja que comportaria tancar-les l'endemà per desinfecció ni CAPs o residències per la seva vulnerabilitat.

Caldrà anar a votar sense acompanyants i, preferiblement, amb el vot ja preparat des de casa i es fomentarà el vot per correu sense sortir de casa.

El Departament d'Acció Exterior té previst contactar amb els ajuntaments per constatar les opcions disponibles a tots els municipis.

D’altra banda, el Síndic ha presentat al Parlament de Catalunya l'informe La garantia del dret de sufragi actiu en les eleccions al Parlament de febrer de 2021 en el marc actual de pandèmia que analitza com garantir el dret de sufragi de les persones i com es pot veure restringit pocs dies abans de la jornada electoral, tenint en compte que l'estat d'alarma serà vigent fins el maig de 2021.

Aquest informe proposa crear una comissió d'experts per valorar la idoneïtat de la celebració de les Autonòmiques del 2021 que tingui present criteris objectius, sanitaris i constitucionals per decidir si es donen les condicions per continuar amb aquest procés electoral. 

Recomana un treball legislatiu immediat com ara la promulgació d'una llei catalana electoral de caràcter parcial o fer una interpretació extensiva a la LOREG. 

També, suggereix ampliar a dos dies consecutius la jornada electoral o l'ús d'una urna mòbil per a persones que no puguin sortir del domicili. 

 

Font:
Diputació de Barcelona

 

Darrera actualització: 30.11.2020 | 14:28