La instal·lació al costat del pati de l'escola l'Estelada també té la finalitat de poder ser útil pels projectes escolars que s'hi vulguin desenvolupar.
Fins ara, les dades meteorològiques relatives a Cànoves i Samalús provenien de l’estació meteorològica del Tagamanent. Una font d’informació no massa fiable per la distància que hi ha entre els dos territoris i les diferents variants geogràfiques que els caracteritzen. Per aquest motiu, el Govern local va convenir que per tal d’obtenir dades i estudi més fiables de les diferents variables meteorològiques i de climatologia del municipi i d’aquesta part del Parc Natural del Montseny es feia necessari la instal·lació d’un observatori meteorològic.
L’estudi de la proposta de l’observatori meteorològic es va realitzar en base a l’estudi realitzat per l’entitat gestora Meteovilatorta, entitat que gestiona varies estacions meteorològiques municipals i les seves dades.
L'Estació Meteorològica municipal de Cànoves i Samalús juntament amb la càmera de paisatge que va entrar en funcionament fa unes setmanes formen també part del projecte de xarxa meteorològica en espais naturals que impulsa meteoguilleries.cat, un projecte que va néixer a l'Espai Natural Guilleries Savassona (Osona).
L'objectiu d’aquesta estació que avui s’inaugura es obtenir dades meteorològiques constants i fiables de grau científic del municipi i obtenir d’aquesta manera coneixement sobre la climatologia pròpia del municipi i del territori que l’envolta.
Aquestes dades seran molt útils per l’estudi del canvi climàtic, la hidrologia, els riscos meteorològics com fortes ventades, aiguats, crescudes de la riera... Situada al costat de l’escola l’Estelada, serà també un bon recurs per l’àmbit pedagògic, ja que pot ser útil pels projectes escolars que s'hi vulguin desenvolupar. Les dades que es vagin generant aniran creant una base de dades continuada i fiable que pot ser molt útil per futurs estudis de recerca de caràcter naturalista en l’àmbit del Parc Natural, etc. La informació que generarà aquesta estació meteorològica també es podrà utilitzar pels estudis de cobertura per danys a les llars o negocis del poble en cas de sinistres derivats de fenòmens meteorològics.
La construcció de la infraestructura s’ha fet amb recursos municipals. Disposa dels instruments homologats per l'OMM. S'ha fet un tancat de 40 metres quadrats, annex a l'Escola L'Estelada. Al seu interior s'hi ha muntat una torre de 8,5 metres d'alçada on s'hi troba el modern anemòmetre d'alta precisió que mesura la velocitat i direcció del vent. A menor altura, el sensor de radiació solar, el de temperatura i el d’humitat i a l'interior de l'armari s’hi troba el sistema de gestió i control de dades de l'estació, el datalogger (aparell que s' encarrega d'enregistrar dades dels sensors), el sistema de comunicacions i el sistema d'alimentació per energia solar.
A uns metres de distància hi ha situat el pluviòmetre de balancí que mesura la pluja diària i la seva intensitat. Envia el senyal de la precipitació recollida al datalogger. De fet, cada 5 minuts rep les dades un servidor pel seu procés en una base de dades que conserva tots aquests valors i genera resums totals diaris, mensuals i anuals.
Les dades estaran disponibles als diferents serveis d'informació municipal i també es podran consultar en temps real, a diari, mensual i anual a una pàgina web especifica del municipi a meteoguilleries.cat.
L’estació meteorològica que forma part de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei de Meteorologia més propera està ubicada a Granollers.