Cànoves ja fuma

Dilluns, 11 de març de 2019 a les 10:27

Ahir diumenge va ser el dia en què tenia lloc l’acte oficial d’encesa de la Carbonera, dins la programació de la XIVa Mostra de Carboneig de Cànoves.

Ara el compte enrere ja s’ha posat en marxa per una Carbonera que anirà cremant durant aproximadament un parell de setmanes fins a l’extracció i posterior venda del carbó.  Al llarg d’aquest temps, caldrà vigilar-la de molt a prop tant de dia com de nit, perquè la crema de la llenya es faci lentament i així obtenir un carbó de bona qualitat per poder ser venut.  Per aquest motiu, sempre es construeix la barraca del carboner al seu costat per a passar-hi les nits ben a prop.  De fet, aquesta és una mostra que dona un exemple il·lustrador de la vida del carboner tal qual era.

L’encesa va tenir lloc al migdia i va anar a càrrec de la convidada d’honor Pilarín Bayés, previ parlament i per ordre correlatiu de la presidenta de l’Associació El Suí de Festes i Tradicions, Neus Maseguer, l’alcalde del municipi, Josep Cuch i la mateixa Pilarín que donava les gràcies per ser allà amb tothom i tenir l’honor d’encendre la Carbonera.  

Una congregació nombrosa de gent es va atansar a presenciar aquest acte que, fos pel temps d’estiu que feia, fos per l’alegria encomenadissa de la Pilarín, es va tenyir de certa emoció en el seu moment més àlgid: El de la primera palada de brasa, que després d’enfilar-se al cim de la Carbonera, la Pilarín la buidava per la xemeneia.  Posteriorment, eren els carboners que buidaven les seves pales per acabar d’encendre-la.  Enguany aquest acte ha tingut l’assistència més multitudinària de les darreres edicions, segons comentava la pròpia organització.

A partir d’aquest moment, la tradició seguirà omplint el poble de Cànoves fins el dia 31 de març, data en què es preveu ensacar el carbó i posar-lo a la seva venda.  Entretant, diversos actes lúdics i culturals amaniran els caps de setmana d’aquest mes de març la nostra vil.la.

Gràcies a  l’Associació “El Suí” de Festes i Tradicions i tots els seus col·laboradors es recupera amb un caire festiu la tradició d’aquella feina que fins la meitat del segle XX dominava la vida econòmica de la població del Vallès: El Carboner. 

Josep Cuch va reiterar ahir en el seu discurs que, com no podria ser d’una altra manera, l’Ajuntament sempre donarà suport econòmic i material a tots aquests esdeveniments que, com aquest, commemorin la història del municipi i les seves tradicions com a riquesa cultural del municipi i agent integrador social que configura la tradició de Cànoves i Samalús.

Les instal·lacions de la carbonera s’emplacen com ja és habitual als terrenys de la Rectoria que, una vegada més, la parròquia de Sant Muç té la gentilesa de cedir per a l’ocasió a l’Associació.

Darrera actualització: 12.03.2019 | 09:39