CNMC: accés als diners en efectiu

Dilluns, 10 de d’octubre de 2022 a les 00:00

La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) ha realitzat un estudi sobre la retirada d'efectiu en caixers automàtics per a col·laborar a evitar el risc d'exclusió financera que sofreixen principalment els habitants de zones rurals a Espanya i alguns col·lectius, com les persones de major edat.

Per a fer-nos una idea de les persones que podrien ser considerades en risc d'exclusió financera, podem atendre, entre d'altres als següents fets:

  • L'1 % de la població de la província de Barcelona està en situació de vulnerabilitat quant a l'accés a efectiu per no tenir un punt per a retirar efectiu a menys de 5 quilòmetres del seu municipi, segons un estudi del Banc d'Espanya.
  • El 34 % dels municipis de Barcelona no tenen caixer automàtic.

A més, els municipis on no hi ha caixer es caracteritzen per tenir, en el seu conjunt, una densitat mitjana de població molt inferior a la mitjana nacional i un major pes de la població major de 65 anys.

La CNMC recomana un seguit de mesures per a lluitar contra l'exclusió d'accés a efectiu:

  • Desenvolupar un marc normatiu específic per als serveis de «cashback» i «cash-in-shop» que incentivi el seu ús.
  • En el cas que les Administracions Públiques decideixin procedir a la instal·lació de caixers automàtics mitjançant procediments de contractació pública i de concessió de subvencions davant l'absència d'altres alternatives, el seu disseny ha de, en tot cas, fomentar la competència, per a aconseguir així els millors resultats per als ciutadans. Es recomana que aquestes mesures siguin pro-competitives, no expulsin a la iniciativa privada i segueixin les recomanacions de la CNMC sobre contractació pública i ajudes públiques
     

Font: 
Diputació de Barcelona

Darrera actualització: 03.10.2022 | 14:32