Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

Divendres, 28 de juny de 2019 a les 00:00

Avui 28 de juny fa 50 anys dels fets ocorreguts el 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, en la revolta coneguda com Stonewall.

Aquell dia persones LGTBI es van manifestar per primera vegada als carrers després d’haver patit la vulneració dels seus drets en la repressió violenta patida per part de la policia per la nit al bar Stonewall Inn, un espai de trobada i xarxa de la comunitat LGTBI de la ciutat nord-americana. Aquell fet va significar l’inici de la lluita conscient i col·lectiva en pro dels drets per la diversitat afectiva-sexual, i d’identitat de gènere o del col·lectiu LGTBI.

Avui també fa 29 anys des de que l’Organització mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat del llistat de malalties mentals. I, 41 anys des de que es va eliminar el delicte d’homosexualitat de la llei “de perillositat i rehabilitació social” a Espanya, que al 1978 va ser reformada i es van eliminar a, lesbianes, gais i transsexuals com persones susceptibles d’empresonament i desterrament. La llei a més recordem que incloïa la idea que l’homosexualitat es podia curar.

Per altra banda, recordant altres fites històriques del context al que ens referim, al 1971 el moviment gai a Barcelona, amb la creació clandestina del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), va néixer com a resposta a aquesta norma. El mes de juny de 1977, va haver la primera manifestació LGTBI d’Espanya, a la Rambla de Barcelona, i l’any 1987 una parella gai de Taradell (Barcelona) es va plantar al jutjat de Vic per casar-se i hi va haver una manifestació de recolzament. L’any 2005, ara fa catorze anys va ser un altre any clau en la història del col·lectiu: Espanya es va convertir en el quart país del món a legalitzar el matrimoni homosexual. I nou anys després el Parlament de Catalunya aprovà la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, pionera a tot Espanya.

Darrera actualització: 27.06.2019 | 10:32