Dia Mundial de la Salut Mental

Dilluns, 10 de d’octubre de 2022 a les 14:10

Avui, 10 d'octubre, és el Dia Mundial de la Salut Mental. I en el marc d'aquesta celebració, l’Atenció Primària del Vallès Oriental ofereix sessions grupals per millorar el benestar
emocional durant l’octubre.

- Al Vallès Oriental, referents de benestar emocional condueixen tallers en els que proporcionen eines per trencar amb pensaments repetitius i aprendre a desconnectar la ment, reforçar l’autoestima i per a descansar millor a les nits

- Professionals de diferents CAP al Maresme i Badalona organitzen punts informatius als centres de salut on donaran a conèixer l’eina digital Gestió Emocional i proposaran participar en la creació d’un mural col·laboratiu amb reflexions sobre com gaudir d’una bona salut mental.

En motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, equips d’atenció primària de la Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut s’han sumat a les accions de sensibilització sobre els trastorns mentals i de lluita contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades.

Professionals en Salut Comunitària de l’Atenció Primària Metropolitana Nord han detectat, segons resultats de Plans de Salut locals i els propis diagnòstics a consulta, que l’ansietat i la depressió són trastorns mentals freqüents i amb afectació sobre la vida diària de les persones.

A través dels i les referents de benestar emocional comunitari dels equips es plantegen intervencions de caire comunitari amb l’objectiu de conscienciar sobre la necessitat de cuidar la salut mental i gaudir d’un bon benestar emocional.

Entrenament en benestar emocional al Vallès Oriental

Durant l’octubre, es proposen quatre sessions grupals conduïdes per referents de benestar emocional en les que es proporcionen eines per portar a terme rutines bàsiques per aplicar en el dia a dia i tenir cura de la ment. Es treballen aspectes relacionats amb l’autoestima, els pensaments repetitius, la relaxació i la higiene de la son.

Les persones interessades poden adreçar-se al seu Centre d’Atenció Primària del Vallès Oriental per consultar els dies, hores i on es fan les sessions al seu municipi i realitzar la inscripció.

Aquestes sessions estan incloses dins dels programes d’activitats que s’impulsen des de la Taula Vallesana de Salut Mental i Addiccions i la Taula de Salut Mental i Addiccions de Granollers i Comarca, i de la que forma part el Servei d’Atenció Primària del Vallès Oriental de l’Atenció Primària Metropolitana Nord.

Reflexions i murals al Maresme i Badalona

Alguns dies d’aquesta setmana, s’instal·len punts informatius en diversos Centres d’Atenció Primària al Maresme i Badalona dinamitzats per equips multidisciplinars formats per professionals de medicina, infermeria, treball social, atenció a la ciutadania i benestar emocional. Entre les eines i recursos relacionats amb la cura de la salut mental, promocionaran l’ús de l’aplicació Gestió Emocional.

Entre d’altres, aquesta aplicació permet fer un control i seguiment del propi estat emocional, rebre indicacions sobre què cal fer segons determinades situacions o rebre suport emocional per part d’un professional de la salut mental. Gestió Emocional, creada pel Departament de Salut, es va posar en marxa l’abril del 2020 per donar suport emocional i recursos per la gestió de l’estrès.

En el mateix punt informatiu, els equips proposen tant a persones usuàries com a professionals del propi centre de salut, respondre per escrit a la pregunta “Què fas per cuidar la teva salut mental?”. Amb aquesta acció conviden a reflexionar sobre la percepció del propi benestar emocional i sobre els recursos personals amb els que es compten per tenir-ne cura. Tots els missatges escrits formaran part d’un mural que també té el propòsit de servir d’inspiració a qui s’aturi davant.

Referents de benestar emocional

L’octubre de l’any passat, el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de benestar emocional i salut comunitària que va permetre incorporar aquesta nova figura als equips d’atenció primària. Aquest nou perfil, el de referent de benestar emocional i comunitari (RBEC), ja s’ha consolidat dins els equips i des de la seva arribada s’han posat en marxa iniciatives per reforçar aquest estat de benestar mental de la població.

Per saber quin tipus d’intervencions grupals es proposen des dels Centres d’Atenció Primària, les persones usuàries amb malestars de la vida quotidiana que intercedeixen en les seves activitats socio-laborals poden consultar-ho amb el propi equip de professionals de referència (ja sigui medicina, infermeria o treball social).

Unitat de Salut Mental Metropolitana Nord

Aprofitant la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental avui, 10 d’octubre, des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord es vol posar en valor la Unitat de Salut Mental amb la que compta a Badia. Aquesta unitat dona resposta a les necessitats de salut mental i addiccions de la població del municipi i està ubicada al Centre d’Atenció Primària Badia del Vallès.

Està formada per un equip de treball multidisciplinar que compta amb professionals de medicina especialistes en psicologia i psiquiatria, professionals d'infermeria, de treball social i d'atenció a la ciutadania; desenvolupen activitats de prevenció i promoció de la salut mental, atenció a les disfuncions i malalties d’aquest àmbit. Aquest equip de professionals actuen a nivell individual, familiar i comunitari amb una orientació rehabilitadora i de màxima autonomia de pacients i de les persones del seu entorn.

 

Font:
Institut Català de la Salut

Darrera actualització: 10.10.2022 | 14:19