La regió amb més esperança de vida de tota la UE és espanyola

Divendres, 27 de desembre de 2019 a les 13:08

La Comunitat de Madrid encapçala el rànquing regional europeu amb una mitjana de 85,1 anys, el què suposa set anys més que la mitjana de la UE.

Després de Madrid es troben tres zones italianes: La província autònoma de Trento, el cantó de Tesino i la província autònoma de Bolzano. La cinquena posició l’ocupa Castella i Lleó, la vuitena Navarra i al novè lloc empaten La Rioja i el País Basc.

En el seu conjunt, Espanya és el segon estat del món amb més longevitat després del Japó, però els espanyols són els sisens més longeus del mon.  Els superen Japó, Suïssa, Austràlia, Islàndia i Itàlia.   

Tot i que el rècord de longevitat l’assolí una francesa que va viure 122 anys i 164 dies.  Les deu persones més ancianes del mon són dones, cal anar al lloc número 16 per trobar un home.

L'estudi “Human age límit claim sparks” debat de la revista Nature, posa de relleu que la longevitat humana s'ha estancat en les darreres dècades i que pràcticament no s’ha sobrepassat el límit dels 115 anys al qual es va arribar a finals del segle XX, a causa dels danys que acumula el cos humà al llarg del temps.  Des d'aleshores només en casos comptats s’ha sobrepassat aquesta edat. 

No obstant, aquí a Catalunya la població centenària no para de créixer. Els catalans majors de 100 anys s'han multiplicat per 14 en les últimes quatre dècades. En aquests moments, els que actualment encapçalen el rànquing de persones longeves residint a Catalunya són Maria Branyas, amb 112 anys i 5 mesos, i Joaquim Illas, amb 110, segons l'associació Gerontology Research Group, que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat. Tots dos entren en la categoria de "supercentenaris", reservada pels qui passen de les 11 dècades.

 

Font: 
Diputació de Barcelona

 

 

 

Darrera actualització: 27.12.2019 | 12:15