L’Escola Bressol EMB Petita Estelada de Cànoves i Samalús fomenta el respecte per la diversitat

Dimarts, 7 de desembre de 2021 a les 08:00

L’Escola Bressol EMB Petita Estelada, gestionada per Cavall de Cartró, posa en marxa la iniciativa “Diversicuentea” per fomentar la diversitat i el respecte en la primera infància.

Elaborada per Integra CEE, aquesta activitat ha inclòs diverses dinàmiques socioeducatives amb l’objectiu d’afavorir en els infants una mirada respectuosa envers la diversitat de capacitats ritmes i necessitats

Cànoves i Samalús (Barcelona), 2 de desembre de 2021 – L’Escola Bressol EMB Petita Estelada de Cànoves i Samalús, gestionada per Cavall de Cartró, posa de manifest el seu ferm compromís amb la inclusió i el respecte per la diversitat posant en marxa la iniciativa ‘Diversicuentea’, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

A través de l’activitat ‘Diversicuentea’, una iniciativa lúdic-educativa de sensibilització basada en contacontes i elaborada per Integra CEE – Centre Especial d’Ocupació que genera oportunitats laborals per persones amb diversitat funcional –, Cavall de Cartró apropa als infants el respecte per les diferències i el coneixement de la diversitat, des de la proximitat, fomentant valors i conductes inclusives.

L’educació inclusiva garanteix un ambient, segur, estable i empàtic en el qual els nens i nens són capaços de desenvolupar-se en plenitud. Amb aquesta activitat, i a través d’un conte, apropem als més petits el concepte de diversitat, els mostrem la màgia de les diferències i els introduïm, d’una forma lúdica, en els llenguatges alternatius”, ha explicat la Coordinadora Regional de Catalunya del Departament de la Unitat de Suport a l’Activitat Professional d’Integra, la Zulay Ramos.

Al voltant del concepte d’un model integrador, existeixen una sèrie de bones pràctiques que afavoreixen l’empatia i potencien la inclusió en l’àmbit educatiu, com és el cas de les propostes que ha suggerit Integra CEE per aquesta jornada: “Les nostres activitats dirigides a escoles bressol presten gran atenció a les necessitats de cada alumne, perquè som part d’un model integrador del quan tothom en forma part. En aquest sentit volem aproximar als nens i nenes, d’una forma accessible per ells i elles, els valors del respecte i la igualtat, perquè puguin créixer en una societat plenament inclusiva”, afirma la Zulay.

L’Elmer, de David Mckee

L’obra seleccionada per aquesta activitat, el conte de l’Elmer, ha endinsat als infants en la història d’un elefant especial que no és igual que la resta dels seus companys, ja que no és del mateix color que els altres. La seva pell és de colors diversos, groc, taronja i vermell, entre d’altres. Després d’experimentar en la seva pròpia persona el que significa l’exclusió social, el protagonista perd la confiança en si mateix i decideix pintar-se de gris per rebre l’acceptació dels altres. És arran d’aquesta transformació que descobreix com els seus companys se l’estimen per qui és, deixant de banda les diferències físiques.

El relat de David McKee, que ha connectat amb els nens i nenes afavorint el desenvolupament del seu llenguatge oral i del seu aprenentatge cognitiu, afectiu i social, s’ha convertit en “una història entranyable que ha transmès valors essencials per a l’educació emocional des dels primers anys de vida d’infants d’arreu del món”, ha compartit Zulay.

Aquest tipus d’iniciatives s’adapten a les necessitats de tots els infants. En conseqüència, contribueixen a un model educatiu inclusiu que afavoreix l’aprenentatge a partir del descobriment, les experiències i la visió de l’infant.

Sobre Cavall de Cartró

Cavall de Cartró és una entitat centrada en acompanyar en el seu desenvolupament educatiu, emocional i social a nens, nenes i adolescents d'entre 0 i 16 anys i les seves famílies. Des de fa més de 15 anys ofereix una metodologia plenament experimental i vivencial, on el nen és el protagonista del seu propi aprenentatge i els educadors són acompanyants que faciliten aquest procés.

 

Font:
Cavall de Cartró (Serveis Educatius)

Darrera actualització: 02.12.2021 | 14:15