Neteja d'espècies invasores al riu Besòs

Dimecres, 28 de juliol de 2021 a les 08:00

L'ACA destina més de 132.400 euros per a l'erradicació d'espècies vegetals invasores a la conca del riu Besòs.

• Els treballs, que seran duts a terme per Forestal Catalana S.A., es faran des d’aquest estiu fins el 2022
• Les actuacions es concentraran en la retirada i erradicació de la planta Alternanthera philoxeroides a la riera de Cànoves i en un tram dels rius Mogent i         Besòs
• Aquesta espècie està considerada d'alt risc per la Comissió Europea pel seu alt potencial invasor i pels efectes negatius que genera sobre l'ecosistema

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) destinarà més de 132.400 euros en actuacions per a l'eliminació i erradicació d'espècies invasores vegetals a la conca del riu Besòs. Concretament, les mesures previstes, que seran dutes a terme en dues fases (estiu d'enguany i primavera de 2022) per l’empresa pública Forestal Catalana, S.A., es concentraran en actuar contra la planta Alternanthera philoxeroides, una espècie provinent d'Amèrica del Sud i considerada d’alt risc per la Comissió Europea pel seu alt potencial invasor i pels seus efectes negatius sobre l’ecosistema.

Davant de la ràpida proliferació, alta resistència i capacitat d'expansió d'aquesta planta en els últims 18 mesos, l'ACA ha formalitzat aquest encàrrec que es focalitzarà a la riera de Cànoves i en un tram dels rius Mogent i Besòs. Les actuacions previstes es concentraran en la retirada d'aquesta planta, juntament amb el seu rizoma i el sediment del voltant per evitar el seu rebrot, amb molta cura en el seu transport a un abocador autoritzat. Es faran també diverses proves pilot d’erradicació segons la localització en el riu i s’avaluarà la forma més efectiva.

L’actuació comportarà una certa alteració temporal (en uns moments de l’any que, tot i no ser els més idonis, són els únics en què la planta és visible i permet la seva extracció), i controlada del sistema fluvial, que a la llarga s’espera que comporti la millora del medi i de l’ecosistema aquàtic.

En els darrers mesos, l'ACA i el Consorci Besòs Tordera, juntament amb els Agents Rurals, la Universitat Autònoma de Barcelona i el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), han fet diverses actuacions per testejar la millor metodologia per erradicar aquesta espècie vegetal i amb aquesta intervenció es pretén donar un pas més en l'eliminació de l'Alternanthera philoxeroides i en la gestió de les espècies exòtiques invasores aquàtiques.

 

Font:
Consorci Besòs Tordera
 

Darrera actualització: 20.07.2021 | 08:58