Servei d’Atenció Integral LGBTI al Vallès Oriental

Dilluns, 23 de novembre de 2020 a les 07:00

El Consell Comarcal posa en marxa el Servei d’Atenció Integral LGBTI del Vallès Oriental.

El Consell Comarcal ha posat en marxa el Servei d’Atenció Integral comarcal per a les persones LGBTI, dirigit a la ciutadania dels 37 municipis que integren l’Àrea Bàsica de Serveis Socials resta de municipis del Vallès Oriental (tots excepte Granollers i Mollet del Vallès).

El servei ofereix una atenció integral, íntima i de proximitat a les persones integrants del col·lectiu LGBTI i a totes aquelles que s’hi adrecin amb qüestions o necessitats relatives a la diversitat sexual, la orientació sexual i la identitat o expressió de gènere. També es treballarà per la sensibilització de la ciutadania i del personal al servei de l’administració per tal d’aproximar i normalitzar la realitat del col·lectiu LGBTIQ+ al conjunt de la població.

Les funcions són:

  • Atenció a les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per raó de l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere, amb la finalitat de donar respostes adequades, àgils, properes i coordinades.
  • Acompanyament integral a persones integrants del col·lectiu LGBTIQ+ en processos personals d'identitat de gènere, orientació sexual i/o expressió de gènere, així com a professionals, familiars i amistats que ho requereixin.
  • Informació i assessorament general sobre la diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.) del col·lectiu LGTBIQ+.
  • Programes de sensibilització a la població sobre la realitat de les persones LGBTI i de prevenció i abordatge de les situacions de discriminació per LGBTIfòbia.
  • Suport específic per atendre i presentar incidències i denúncies per possibles casos de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.
  • Tramitació de la Targeta Sanitària amb el nom sentit per les persones trans*, majors i menors d’edat, i del certificat “Faig constar”.
  • Informació i recursos sobre diversitat sexual i de gènere als diferents serveis i equipaments dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials resta Vallès Oriental.

Per obtenir-ne més informació i tenir accés al servei, és imprescindible concertar cita prèvia a través del telèfon de contacte 938600706 o del correu electrònic sai.lgbti@vallesoriental.cat. L’accés al servei és gratuït.

Amb l’obertura d’aquest SAI LGBTI, el Consell Comarcal s’uneix a la xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ de Catalunya (SAI) impulsada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que, al costat del món local, desenvolupa serveis de proximitat que garanteixin i defensin els drets de les persones LGBTIQ+ arreu del territori.

Dimecres passat es presentava l’acord amb la Direcció General d’Igualtat. L’acte es va desenvolupar de forma virtual i hi va participar Francesc Colomé, president del Consell Comarcal, Roser Colomé, consellera de l’Àrea de Polítiques Socials i d’Igualtat, Mireia Mata, directora general d'Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Lluïsa Jiménez, responsable de l'Àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de persones LGBTI del DTASF. També hi van assistir representants de Mossos d’Esquadra, ajuntaments i entitats LGBTI comarcals.

Sobre la posada en marxa del Servei, el president, Francesc Colomé, va comentar que “avui podem estar contents perquè tindrem un espai per ajudar la gent LGBTI  amb tots els problemes que tenen per conviure amb normalitat dins la societat, però estic trist perquè ho hem de fer, perquè significa que almenys hi ha una part de la societat que no està normalitzada i contra aquells hauríem d’actuar en conseqüència”.

Per la seva part, la consellera de Polítiques Socials i Igualtat, Roser Colomé, va voler traslladar que “des del Consell Comarcal farem el que estigui a les nostres mans perquè les persones del col·lectiu LGBTI puguin viure d’acord al que senten que són”.

La directora general, Mireia Mata, ha valorat que la posada en marxa del servei per part del Consell Comarcal és important perquè combina, a més de l’Oficina d’atenció, “la posada en moviment d’una mirada diferent a tota la institució”.

 

Font:
Consell Comarcal del Vallès Oriental

Darrera actualització: 12.01.2021 | 10:17