Viu el Besòs!

Divendres, 18 de desembre de 2020 a les 14:58

El Consorci Besòs Tordera i el Consorci del Besòs presenten el pla Viu el Besòs!, que preveu actuacions a la conca per un import de més de 227 milions d’euros.

  • Aquest full de ruta compta també amb el suport de l’AMB, la Diputació de Barcelona i l’ACA, entre altres administracions, i l’objectiu és aconseguir fons europeus per poder tirar-ho endavant al més aviat possible.
  • La construcció de tancs de tempesta, l’erradicació d’espècies invasores, l’aposta per l’agricultura sostenible i la creació d’estacions d’aigües regenerades són algunes de les accions previstes.

Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera, i Janet Sanz, presidenta del Consorci del Besòs, presentaven aquest dilluns el pla de conservació, restauració d’ecosistemes, biodiversitat i preservació de l’espai litoral i dels recursos hídrics, anomenat Viu el Besòs!.

A l’acte, que tenia lloc a Montornès del Vallès, justament a la zona de la llera del Besòs on fa un any es va produir l’incendi d’una fàbrica de reciclatge de dissolvents que va ocasionar greus afectacions al medi, hi assistien també representants d’altres de les administracions que donen suport a aquest ambiciós projecte. Així, comptava amb la presència i les intervencions d’Ada Colau, presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Núria Parlon, vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, i Lluís Ridao, director de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Viu el Besòs! preveu importants actuacions en un tram de 72 km de la conca i una superfície superior als 500 Km2, que beneficiarien de manera directa a prop de 3 milions d’habitants. Durant la seva intervenció, Monràs destacava “el compromís de totes les administracions implicades per tirar endavant aquest full de ruta, que ha de servir per transformar el riu en el seu conjunt, i per aconseguir que arribin aquests fons europeus que han de permetre executar-ho amb major rapidesa”. Per la seva banda, Sanz feia palès la importància d’aquesta recuperació “per al gaudi de la ciutadania i pel valor social i de salut que implica la millora dels entorns naturals”.

El pla incideix en aspectes com la qualitat de l’aigua, la biodiversitat, els horts urbans, la mobilitat i el canvi climàtic, entre altres. En aquest sentit, Ridao destacava que “avui posem les bases per a la rehabilitació ambiental i morfològica que permetin millorar la biodiversitat i incrementin la resiliència davant l’emergència climàtica”.

El projecte està estructurat en sis eixos temàtics:

1.- Reducció de la contaminació i millora de la qualitat de l'aigua amb la construcció de tancs de tempesta i control de punts, i la creació de punts de sortida difusa de les EDAR al riu.
2.- Millora de la biodiversitat i la connectivitat ecològica amb la renaturalització d’espais, la recuperació d’hàbitats, l’erradicació d’espècies invasores i la naturalització de murs de formigó.
3.- Agricultura urbana sostenible amb l’ordenació de les zones d’horta i l’aposta per la formació en agricultura sostenible.
4.- Espais per a la salut, la mobilitat sostenible i la sensibilització ambiental amb la millora de la connectivitat fluvial i el foment de la mobilitat activa.
5.- Adaptació al canvi climàtic i innovació amb el control del risc d'inundació vinculat als efectes del canvi climàtic, la protecció i recuperació del sistema dunar de les platges del litoral i la creació d’Estacions d’Aigües Regenerades.
6.- Comunicació i sensibilització ambiental amb l’impuls de l’observatori RIVUS, amb accions de comunicació, d’educació ambiental i sensibilització ciutadana i la creació i dinamització d’una Plataforma de participació i ciència ciutadana.

Tots els representats polítics coincidien en destacar que es tracta d’un pla de gran abast, amb suport de totes les administracions i que ha de servir per assolir el Besòs del futur. “Tenim un deute històric amb el Besòs, ha estat una zona castigada i desfavorida, i ara tenim una eina per aconseguir el riu que ens mereixem”, destacava Colau. Per la seva banda, Núria Parlon també posava l’accent en “l’aliança de les administracions que farà molt més fàcil tirar endavant totes les accions previstes”.

 

Font:
Consorci Besòs Tordera

Darrera actualització: 17.12.2020 | 18:32