Teresa Ramos: "Un treball de recerca per tenir present el que va ser i encara és el poble de Samalús"

Diumenge, 1 de novembre de 2020 a les 12:00

La samalusenca Teresa Ramos Serra, una jove de 22 anys estudiant de Pedagogia a la Universitat de Girona,  ha dedicat un treball de recerca sobre les antigues escoles de Samalús. 

L’objectiu d’aquests recerca ha estat recuperar la memòria del que no fa pas massa anys va significar l’escola Xavier Flaquer i Juvany, aleshores encara en funcionament, pel poble de Samalús.  Amb aquest testimoni documental, la Teresa vol donar a conèixer i fer recordar a les famílies la importància d’aquest centre com a nexe d’unió entre les famílies i també amb pobles del voltant, alguns fills dels quals també assistien a l'escola, el que aportava molta vida i caliu a Samalús, com bé explica la Teresa.

El treball se centra en el període comprès entre els anys 1946 i 1993, que és fins la memòria popular ha pogut arribar i fins l’any de clausura del centre com a escola.  La Teresa remarca la bona gestió de la mestra Teresa Nadal, dona molt estimada pel poble, i que convertia l’escola en aquest nexe d’unió.   Amb aquest recull de dades, Teresa Ramos aporta nova documentació sobre la poca que es conserva actualment d'aquest centre.

Teresa Ramos també pertany al col·lectiu La Vall del Carbonell, una entitat que vetlla per preservar, cuidar i promoure una de les últimes zones rurals del Vallès Oriental que la formen els pobles de Samalús, Corró d’Amunt i Marata.  El nom d’aquesta entitat ve del nom de la riera que uneix els tres nuclis: La Riera del Carbonell.

Un dels projectes d’aquesta entitat és precisament recuperar les antigues escoles a través d’una ZER (Zona Escolar Rural), per tal de recuperar el punt de trobada per fer comunitat i poble, ja que,  actualment, tan els infants com els joves samalusencs, han de desplaçar-se a les poblacions veïnes més grans per poder anar a l’escola.  Aquest fet ha comportat una pèrdua important de la relació entre els habitants i famílies de Samalús. 

Aquest treball de recerca també vol ser una crida a la població, tal i com explica la Teresa, per donar suport aquest projecte de recuperar l’escola rural, convertida en l’actualitat en centre cívic.

Darrera actualització: 30.10.2020 | 08:36